Uansett om du vil støpe en lekker benkeplate, et utekjøkken eller dine egne hageheller, så les med her.
LES OGSÅ:Hva kan mikrosement brukes til?
1. LEKKER KJØKKENBENK I BETONG
Hvis du vil lage en benkeplate i betong, uavhengig av om det er til kjøkkenet, sofabordet eller noe helt annet, skal du forsikre deg om at platen blir sterk. Gjør du ikke det, vil den ganske enkelt knekke, sannsynligvis allerede på vei ut av støpeformen.
Du kan forsterke (armere) platen enten med metall (armeringsnett) eller med fibre. Fibrene gir deg muligheten til å lage en ganske tynn støp, uten at den knekker.
Felles for betongstøpeprosjektene, er at du må lage en støpeform, som er et speilbilde av det du skal ende opp med å ha støpt i betong. I virkeligheten er det støpeformen som det ofte tar lengst tid å lage.
BYGGEVEILEDNING: Benkeplate i betong
2. FLOTT OG SOLID UTEBORD I BETONG
Det er opplagt å begynne med å øve seg i støpingens kunst utendørs, der det du lager gjerne kan fremstå som litt rustikt. Du kan for eksempel støpe en benkeplate med innebygget vask, alt sammen i betong.
Felles for alle støpinger er at du skal sørge for å få alle luftbobler ut av betongen før den herder. Luftbobler svekker styrken på betongen.
LES OGSÅ: 5 ting du ikke visste om å støpe betong
Du kan fjerne luftbobler ved å vibrere betongen. Det kan du gjøre på mange måter, fra helt enkelt å slå på formen med den flytende betongen, til å sette en bolt med mutter i en bormaskin, og kjøre med den langs sidene på formen.
BYGGEVEILEDNING: Benkeplate og vask er støpt i ett stykke.
3. STØP DINE EGNE HELLER I BETONG
Hagefliser kan ofte være litt kjedelige. Et alternativ er å støpe dine egne av betong.
Med forskjellige metoder kan du ikke bare bestemme formatet på hellene, men også hvilken overflate de skal ha, fra helt glatt til veldig ru.
Du kan i tillegg støpe dem på stedet. Da slipper du å flytte på de tunge hellene.
BYGGEVEILEDNING: De store hellene er støpt på stedet.
LES OGSÅ: Støp et flott speilbasseng på en helg!