Dette skal du vite før du bygger småbygninger

Det krever vurdering og planlegging å bygge selv små bygninger. Det er nemlig nemlig regler du skal følge. Begynn byggingen med å lese her, slik at du er godt forberedt til ditt kommende byggeprosjekt.

Vurderer du å bygge en utebod, et sykkelskur, vedskjul, carport, drivhus, orangeri eller kanskje en isolert garasje, så har du havnet på helt riktig sted. I tillegg til at du kan finne utførlige byggeveiledninger, kan du også se hva du skal være spesielt oppmerksom på før du bygger.


Klikk på overskriftene for å komme direkte til avsnittet i artikkelen.

Sjekk reglene

Det er greit å begynne med å finne ut om du i det hele tatt kan bygge noe på tomta di. Det krever blant annet at du har kontroll på bebyggelsesprosenten. Sjekk også om det eventuelt finnes hindringer i den lokale reguleringsplanen.

Blir bygget du skal sette opp mindre enn 50 kvadratmer, slipper du i utgangspunktet å søke om byggetillatelse. Det gjelder frittstående bygg, som ikke innredes for beboelse. Skal du bygge for eksempel en entre på huset ditt, kan du i utgangspunktet bygge på inntil 15 kvadratmeter uten å søke.

Er du i tvil om hvilke regler som gjelder for det du skal bygge, kan du begynne med å lese mer om hva du kan og ikke kan på nettsidene til Direktoratet for byggkvalitet (www.dibk.no) Du kan også kontakte teknisk forvaltning hos kommunen, og få svar fra dem.


Hvor stor skal konstruksjonen være?

Du skal først og fremst finne ut hvor stort bygget skal være – eller kan bli. Det vil ofte avhenge av hva du skal bruke det til. Du må derfor avdekke hvilket behov du har for plass, og finne ut hva du vil med bygget. Bebyggelsesprosenten på eiendommen kan også spille en rolle, og sette begrensninger for hvor stort du kan bygge.

Hvis du har problemer med å se hvor stor for eksempel en utebod skal være, kan du eventuelt legge ut bord på bakken, der du forestiller deg hvor boden skal være. Da kan du enkelt prøve deg frem og se hvordan det passer.


Vurder plasseringen

Tenk over hvor du vil plassere det nye, lille bygget. Plasseringen avhenger selvfølgelig også av hva du skal bruke bygget til. Er det for eksempel et sykkelskur, er det smart med en sentral plassering tett på huset, innkjørselen og veien. Er det en bod til hageredskaper og -møbler, kan den fint stå nede i hagen. Har du en gavlvegg på huset, kan du vurdere å plassere en bod inn mot den. Da har du allerede en vegg i boden, i motsetning til om den er frittstående. Du sparer dermed både materialer, tid og penger.

Tenk også over underlaget, fordi det er viktig at bygningen får et solid fundament. Derfor vil et område med for eksempel myk mosejord være et dårlig valg, mens du fint kan bygge der det er en vanlig gressplen, eller for eksempel oppå en steinbelegning.

LES OGSÅ: Lær å støpe et enkelt fundament selv


Hva skal bygningen brukes til?

Skal du bare ha plass til en gressklipper, noen hageredskaper og vinteroppbevaring av hagemøbler, trenger ikke boden å være så stor. Her handler det mest om tørr oppbevaring. Det samme gjelder hvis du har bruk for et sykkelskur. Ønsker du å bruke bygningen som verksted eller til oppbevaring av elektrisk verktøy, vater og maling, som ikke tåler frost, bør du ha en isolert bod eller en garasje. En isolert bygning kan du også bruke til oppbevaring av for eksempel klær – ting du ellers ville hatt på et loft eller i en kjeller.

Vil du bygge et vedskjul, skal konstruksjonen derimot være luftig, fordi veden da tørker best. Vurder også om du skal ha store ting ut og inn. I så fall kan det nemlig være en ide å velge en skyvedør eller dobbeltdør.


Skal det være frostfritt?

Hvis du vil oppbevare for eksempel elektrisk verktøy og maling i bygningen, skal den isoleres. Da er det smart å planlegge inn isolering fra begynnelsen når du bygger – det handler blant annet om å bygge slik at det blir plass til isolasjonen i gulv, vegger og tak. Du kan også isolere i etterkant, men det er en mer krevende jobb.

En isolert bygning skal sikres mot mus og rotter. Det finnes for eksempel spesielle metallbånd som kan settes opp nederst på veggene, som sikrer at det ikke kan komme inn mus. Du kan også tette med finmasket netting eller fibersementplater. Velger du sistnevnte, må du også sørge for ventilasjon på baksiden, for eksempel med ventilasjonsrister.

SE BYGGEVEILEDNINGEN: Bygg selv isolert bod


Lys og strøm

Du skal også tenke over hvor mye lys du har bruk for – hvis du i det hele tatt trenger noe. Er boden "bare" til hageredskaper og gressklipper, kan du fint bygge uten vinduer eller strøm. Hvis du synes det er kjekt med litt dagslys, kan du sette inn et vindu eller eventuelt velge en dør med glass. Du kan også komme langt med et tak i klar plast, som gir et godt og naturlig lys fra oven.

Ønsker du å legge inn strøm fordi du for eksempel skal bruke det som verksted, eller fordi du vil ha lys når det er mørkt, må du få lagt inn strøm. Det krever hjelp fra en elektriker.


Hvordan skal bygningen se ut?

Den nye, lille bygningen din vil falle mest mulig naturlig inn og virke harmonisk hvis du bygger den i en stil som passer til de øvrige byggene på eiendommen. Tenk for eksempel over hvilken kledning som vil passe. Har du brunbeiset tømmermannskledning på huset, vil det ofte være smart å velge det samme til uteboden eller garasjen du bygger.

Les mer om: Utvendig kledning - se mulighetene her!

Utseendet du velger (kledning, tak, vinduer og dører), har også betydning for hvordan konstruksjonen bygges. For eksempel skal takvinkelen passe til den typen tak du har valgt.

Taket har også stor betydning for utseendet. Et høyt saltak er litt mer iøynefallende enn et diskret pulttak, med helling mot bare en side. På samme måte er et svart ståltak eller mørkegrå takshingel mer nøytralt enn for eksempel et tak av blåglinsende, glaserte teglsteiner.


Tenk innredning fra begynnelsen

Innredningen avhenger av hva du skal bruke bygningen til. Uansett hva det er du skal ha plass til, får du en optimal utnyttelse hvis du også innreder "i høyden". Hyller i forskjellige høyder kan derfor være praktiske, men vurder også hvordan du kan utnytte plassen med for eksempel oppheng i taket eller på veggene.

Tenk også på hvilken type gulv du vil ha. I en uisolert bod består gulvet ofte av terrassebord eller belegningsstein. Men det kan også hende du synes det er greit med hagesingel i for eksempel et sykkelskur, og at veden bare kan ligge på noen paller. Er boden isolert, er ingen av disse løsningene holdbare. Da må du isolere gulvet også, og kle det med plater eller gulvbord.

Bygger du en større utebod, kan det være smart å lage en skillevegg. Da kan du for eksempel ha sykler i den ene siden og hageredskaper i den andre.

Les mer om innredning her.


Hva med vedlikehold?

Hvor mye vedlikehold er du innstilt på at den nye bygningen din skal ha? Hvis du hater å male, er det en dårlig ide å velge en kledning som skal beises hvert fjerde år. Da er det kanskje en bedre ide å velge mer vedlikeholdsvennlige materialer. Det finnes flere muligheter, for eksempel Kebony, Superwood eller Thermowood. Dette er trematerialer som er behandlet på en spesiell måte, som gjør dem ekstra holdbare – også som ubehandlet.

Tenk også konstruktiv trebeskyttelse inn i prosjektet. Det vil si at du skal bygge slik at treet holder lengst mulig. Velger du for eksempel en stående tømmermannskledning, kappes bordene med skrå snitt i bunnen. Det gjør at vannet drypper av, i stedet for at det suges opp i endeveden.

LES MER: Vedlikehold av fasade


Pris, kvalitet og levetid

Valget av materialer har stor betydning for levetiden. Et tak av billige trapesplater har en levetid på kanskje bare 5-6 år. Ønsker du trapesplater, lønner det seg derfor å betale litt ekstra, slik at du får plater som heller holder i opptil 15-20 år. Vurder derfor om du ønsker å holde prisen nede, og kan leve med å måtte skifte bygningsdeler om noen år, eller om du er villig til å betale litt mer for kvalitetsmaterialer, som normalt varer mye lenger.

LES OGSÅ: Slik bygger du en utebod av billige materialer

Det lønner seg også ofte å plukke ut materialene du skal bygge med selv, fremfor å få dem ferdig levert. Da kan du luke vekk materialene med de største skavankene, slik at du får best mulig betingelser å jobbe med.

Bygge småbygninger: Pris, kvalitet og levetid

Sørg for at du er klar til å bygge når materialene er i hus. Lar du materialene ligge i bare 1-2 uker, kan du risikere at de slår seg og blir skjeve.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bygninger