Arkitekttegnet utebod av billige materialer

Pent design og smarte detaljer trenger ikke å koste en formue. Tvert i mot. Her får du oppskriften på hvordan du bygger en utebod av billige materialer, slik at resultatet blir eksklusivt og lekkert, fordi prosjektet er gjennomtenkt til minste detalj.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
20.000 kroner

Intro

En utebod er nesten uunnværlig hvis du har hus og hage, for da trenger du plass til oppbevaring av gressklipper, hageredskaper, puter og alt mulig annet. Denne uteboden er 2 x 3,6 meter. Det vil være en fin størrelse for de fleste. Den er laget av helt vanlige standardmaterialer, men i moduler, som gjør uteboden enkel å bygge.

Konstruksjonen består av fire sider, som settes fast til fire stolper i hjørnene. På taket legges takbelegg av takshingel, som både er rimelig og enkelt å legge. I tillegg ser det bra ut.

Den liggende kledningen gir også uteboden et eksklusivt utseende, selv om den er laget av helt enkle kledningsbord. Det er en litt billigere løsning enn å bruke bord med fals eller profiler, beregnet til liggende kledning.

Praktisk dobbeltdør

På forsiden av uteboden er det montert en dobbeltdør med glass. Den gir godt med lys i uteboden, slik at det ikke er nødvendig med annet lysinnfall.

Dobbeltdøren er dessuten praktisk, fordi den gjør det enkelt å få større ting inn og ut av uteboden. Når du lager døren selv, får du den i akkurat den størrelsen som passer uteboden, og det blir mye billigere enn å kjøpe en som er ferdiglaget.

Veiledning

01
Bygging av siderammene til uteboden 6 Trinn

Uteboden har en enkel konstruksjon, og består av fire sider. De lages hver for seg, før de settes fast til fire stolper. Hver side er bygget som en ramme med loddrette lekter mellom, der trekledningen monteres liggende.

Det lønner seg å være nøye når du måler opp. Hvis du er nøye med målene fra begynnelse til slutt, er du sikker på at alt blir likt på alle sider, og du får et pent resultat med flotte rette linjer på uteboden.

De fire rammedelene til uteboden måles opp 1

Begynn med å måle opp hvor de loddrette lektene (R2) og (R5) skal plasseres på de fire vannrette rammedelene (R1), slik at de sitter med samme avstand. Kapp til en lektebit som du kan bruke som markeringskloss. Lag i tillegg en mal i en lengde som tilsvarer avstanden mellom lektene – den blir både rask og nøyaktig å måle med.

Forbor de vannrette rammedelene til utebodens loddrette lektene 2

Forbor de vannrette rammedelene (R1) til de loddrette lektene. Forbor til to skruer i hver sammenføyning med et 5 mm bor. Spenn først de fire rammedelene sammen, slik at du enkelt kan overføre målene fra den første lekten til de øvrige ved bare å videreføre strekene.

Marker på lektene til utebod byggesett 3

Marker hvor på lektene (R2) kledningen skal sitte. Det er enklest å gjøre det ved å lage en målelist som du spenner fast på siden av lektene. Bruk en vinkel til å streke opp målene etter. Overlappingen på bordene skal være 2 cm – det gir en avstand på ca. 7,8 cm mellom strekene. Det blir penest hvis du unngår å kappe bordet over døren. Så mål opp, så det passer med et helt bord.

Rammene til utebod byggesett settes sammen 4

Nå settes rammene sammen. Legg delene på et plant underlag, f.eks. en terrasse.

Dele til utebod byggesett skrus sammen med skruer 5

Delene skrues sammen med to 5 x 100 mm skruer per sammenføyning.

Mål opp til den skrå overliggeren til utebod 6

Mål opp til den skrå overliggeren (R8) i gavlrammene. Legg ut de fem delene (R2, R6, R7, R5 og R9), som de skal settes sammen med, eventuelt med en vinkelrett plate i hjørnet og avstandsstykker mellom lektene. Mål opp til overliggeren (R8), og kapp lektene før du skrur alt sammen.

02
Liggende kledning 4 Trinn

Denne uteboden får en liggende kledning av enkle 16 x 98 mm kledningsbord. Det ser bra ut, er enkelt å legge, og det er sannsynligvis de billigste kledningsbordene du kan finne i trelasten. Du får mange varianter av bord til liggende kledning, med både fas, profiler og fjær og not. Men de er mye dyrere, og resultatet med bordene vi bruker blir like pent.

Det lønner seg å tegne opp på rammene hvor bordene skal plasseres. Da går monteringen fort, og de sitter presist.

Kledning monteres på rammene på utebod 1

Nå skal det monteres kledning (D) på rammene. Begynn med å spikre fast det nederste bordet, slik at det flukter med undersiden på rammen. Her brukes galvanisert dykkert, 2,5 x 55 mm.

Bordene spikres fast på utebod med overlapp 2

Spikre fast bordene med en overlapp på 2 cm. Bordene plasseres etter hjelpestrekene på lektene (R2). Da slipper du å måle opp hver gang, men kan bare legge bordet slik at det flukter med strekene, og spikre det fast. Sørg for at dykkertene går gjennom begge bordene.

Kledningen spikres fast på alle sidene på uteboden 3

Deretter går det fort å spikre fast kledningen på alle sidene. Det er enklest å la bordene flukte med den ene siden av rammen, og la dem stikke ut over kanten i den motsatte siden, mens du spikrer dem fast. Når alle bordene er spikret på, kapper du dem i flukt med kanten.

Rammene til utebod kappes til med dykksag 4

Rammene kappes til. Det går fort med en dykksag med føringsskinne. Hvis du ikke har en slik, kan du også bruke en sirkelsag og et rett bord som du spenner fast, slik at du får et anlegg å styre sagen etter.

03
Sammenføyning av utebodens fire sider 6 Trinn

Et større prosjekt som å bygge utebod, blir enklere å få oversikt over hvis du lager den som et byggesett. Når de fire rammene er ferdige, skal de bare monteres til stolper. Deretter mangler du kun taket og døren.

Her skal uteboden plasseres på en steinbelegning med le, så stolpesko er ikke nødvendig. Stolpene kan bare skrus fast med vinkelbeslag til steinene. Hvis uteboden skal stå mer utsatt for vind, er det en god idé å bruke stolpesko.

Hjørnestolpen skrus fast til bakrammen på uteboden 1

Skru fast den ene hjørnestolpen (B) til bakrammen med 5 x 100 mm skruer. Rammen plasseres så den flukter med stolpens bakkant. Sett skruene med en avstand på cirka 30 centimeter.

En lektestump skrus fast på stolpen til uteboden 2

Skru fast en lektestump på stolpen (B), som gavlrammen kan hvile på, slik at den blir sittende nøyaktig i nivå med baksiderammen. Her er det nemlig nødvendig å klosse opp rammene for at de skal stå helt rett, fordi underlaget ikke er plant.

Gavlramme løftes opp på lektestumpen på utebod 3

Løft opp gavlrammen på lektestumpen, og skru fast rammen til den fremste stolpen (A). Skru fast et par lekter midlertidig til stolpen. De støtter den, slik at den kan stå selv mens du monterer den andre gavlrammen til stolpene i motsatt side.

Gavlrammen skrus fast til stolpen på uteboden 4

Skru fast gavlrammen til stolpen (B) med 5 x 100 mm skruer. Skruene plasseres med en avstand på ca. 30 cm. Monter også gavlrammen i den andre siden, slik at begge er satt fast til de bakerste stolpene. Fjern deretter de midlertidige oppstivingene.

Vipp forside på plass på uteboden som byggsett 5

Vipp forsiden på plass, og skru den fast til de fremste stolpene (A) med 5 x 100 mm skruer.

De fire stolpeendene kappes på utebod 6

De fire stolpeendene kappes så de flukter med de skrå gavlrammene. Det er viktig at snittet flukter med den øverste delen av gavlrammene, slik at du har en plan flate å legge tak på. Det enkleste er å bruke en god håndsag til å kappe stolpene.

04
Legging av tak med kryssfinér og takshingel 6 Trinn

Før du kan komme i gang med taket, skal du ha montert sperrer som du kan legge kryssfinérplater oppå. Sperrene monteres ut for hver av de loddrette lektene (R2 og R5) i rammene. Når platene er på plass, legges det takshingel oppå dem. Takshingel har lim på baksiden, og skal ellers bare spikres fast. Til slutt monteres dekkbord.

Sper til utebod skrus fast med vinkelbeslag 1

Sperrene (C) skrus fast med vinkelbeslag til de loddrette lektene i rammene (R2 og R5). Det er enklest å montere sperrene hvis du først skrur fast vinkelbeslag på dem. Her skal beslagene rettes litt til, slik at det passer med hellingen på taket. Det er en god idé å skru et langt bord midlertidig fast oppå sperren, slik at bordet kan hvile på sidene og holde sperren mens du skrur den fast.

Kryssfinérplatene til utebod skrus fast til sperrene 2

Sag til kryssfinérplatene (M), og skru dem fast til sperrene med 4 x 50 mm skruer. Kryssfinéren settes først sammen med fjær og not. Hvis boden er helt i vinkel, kan platene sages til før de legges opp. Men det sikreste er å legge opp platene, streke opp etter sider og sperrer, og så kappe dem.

Trekantliste skrus fast på utebod 3

Skru fast trekantlisten (K) til rammene langs sidene på taket med 5 x 70 mm skruer. Under de bakerste takplatene skrus en list (J) fast med 4 x 40 mm skruer.

Takshingel spikres til tak på utebod 4

Spikre takshingelen til taket med pappspiker, når folien på baksiden er fjernet. Takshingel skal legges slik at tungene hele tiden overlapper hverandre. Til slutt tilpasses shingelen i sidene i flukt med takplatene.

De loddrette inndekkingene skrus fast langs sidene på utebod 5

Skru fast de loddrette inndekkingene (D) langs sidene i flukt med overkanten på takbelegget. Inndekkingene til gavlsidene skal kappes med skrå snitt i endene, på grunn av hellingen på taket. De skrus fast med 5 x 60 mm skruer.

Fug med taklim mellom belegget og inndekkingen på tak til utebod 6

Fug med taklim mellom belegget og inndekkingen (D). Skru en inndekking rundt hele taket, unntatt på bakkanten.

05
Montering av dobbeltdør 6 Trinn

Nå gjenstår det bare å lage dobbeltdøren. Når du lager den selv, kan du lage den på akkurat de målene som passer. I tillegg er det mye billigere enn å kjøpe en ferdiglaget. Vi lager den av 48 x 98 mm og 48 x 48 mm , og hver dør består av to loddrette deler med tre tverrstivere. Det skal være glass i døren, som monteres med glasslister. Etter at du har satt på dørgrep, mangler du kun forankring til underlaget.

Bygg selv karm til dobbeltdør til utebod 1

Lag en karm til dobbeltdøren, slik at uteboden blir tett. Bordene (E) og (F) kappes til og skrus fast i døråpningen med 5 x 60 mm skruer. Når karmen er skrudd på, kan du ta nøyaktige mål til dørene. Du skal beregne 0,5 cm luft i sidene og i midten, så døren kan åpnes. Høyden på dørene skal være 1 cm lavere enn karmens innvendige høydemål.

Loddrette delene til dobbeltdør i utebod spennes sammen 2

Spenn sammen de loddrette delene og mål hvor tverrstiverne (D1) skal sitte.

Dør til utebod skrus sammen med skruer 3

Skru sammen døren med to 5 x 100 mm skruer i hver ende av tverrstiverne (D1). Det er en god idé å skru sammen delene på en vinkelrett plate. Da har du rette linjer å sikte etter. Fest glasslistene (L) med 1,8 x 40 mm dykkert, så dørene blir klare for glasset.

Dobbeltdør til utebod byggsett settes i 4

Sett i dobbeltdøren. Monter først seks hengsler, ett ved hver tverrstiver (D1), slik at døren kan settes fast. Bruk 4 x 30 mm skruer. Kloss opp døren, slik at det er like mye luft til karmen både oppe og nede, og spenn den fast med tvinger. Skru hengslene fast til karmen (F) med 4 x 30 mm skruer. Monter også falslister (G) innvendig i døråpningen, slik at døren ikke kan slå inn i rommet, samt en anslagslist (H) på den ene døren, slik at den andre får noe å lukkes mot.

Glasset settes i dobbeltdør til utebod 5

Sett i glasset. Monter først selvklebende fugebånd på lister og falser. Når glasset er på plass, settes det fast med glasslistene (L), som spikres med 1,8 x 40 mm dykkert. Sett også på dørgrep og skåte.

Utebod forankres til steinene med vinkelbeslag, plugger og skruer 6

Til slutt forankres uteboden til steinene med vinkelbeslag, plugger og skruer

Materialer

98 x 98 mm stolper:

 • 2 stolper (A) à 220 cm
 • 2 stolper (B) à 190 cm

48 x 98 mm:

 • 6 sperrer (C) à 204 cm
 • 6 tverrstivere til dør (D1) à 61,9 cm

36 x 73 mm: (til side- og gavlrammer)

 • 4 rammedeler (R1) à 360 cm
 • 8 rammedeler (R2) à 212,8 cm
 • 1 rammedel (R3) à 148,9 cm
 • 2 rammedeler (R4) à 24,4 cm
 • 10 rammedeler (R5) à 182,8 cm
 • 2 rammedeler (R6) à 202,5 cm
 • 2 rammedeler (R7) à 192,8 cm
 • 2 rammedeler (R8) à 202,5 cm
 • 2 rammedeler (R9) à 200 cm

16 x 98 mm kledning:

 • Liggende kledning (D) til hele uteboden, samt inndekkinger ved taket, i alt cirka 310 meter

48 x 48 mm:

 • 4 dørsider (D2) à 181,2 cm

21 x 95 mm terrassebord:

 • 1 dørkarm (E) à 148,9 cm
 • 2 dørkarmer (F) à 186 cm

23 x 48 mm lister:

 • Falslister (G) til dør, i alt ca. 7 m
 • 1 anslagslist (H) à 181,2 cm
 • 1 list (J) under de bakerste takplatene à 385 cm

21 x 21 mm glasslister:

 • Glasslister (L) til begge dører, i alt cirka 22 m

3 mm drivhusglass:

 • 2 ruter (N) à 61 x 119 cm
 • 2 ruter (P) à 61 x 32 cm

15 mm kryssfinér:

 • 4 takplater (M) à 122 x 244 cm. De kappes til, slik at de kan skjøtes midt på sperrene.

48 x 48 mm trekantlister:

 • Trekantlister (K) til inndekking av taket, i alt cirka 8 meter

(Vi har brukt impregnerte materialer, men bruk det du vil)

NB! Husk kontrollmål
Vi tar ikke ansvar for oppgitte feilmål, så ta kontrollmål underveis i hele prosjektet, før du kapper til materialene.

Dessuten:

 • Takbelegg, shingel, 9 m²
 • Skruer: 4 x 30, 4 x 40, 4 x 50, 5 x 60, 5 x 70 og 5 x 100 mm
 • 12 vinkelbeslag, 40 x 90 x 90 mm
 • 3 skåter
 • 2 stormkroker
 • 6 hengsler
 • 1 dørgrep
 • Fugebånd til glass, selvklebende
 • Dykkert, galvanisert, 1,8 x 40 og 2,5 x 55 mm
 • Taklim
 • 2 x 20 mm pappspiker
 • Heldekkende trebeskyttelse

Spesialverktøy

 • Dykksag eller sirkelsag med føringsskinne

Tidsforbruk

3-4 dager, pluss tid til maling.

Pris

Under 20.000 kroner for 7 m² utebod.

Vanskelighetsgrad

Konstruksjonen på uteboden er enkel og lett å lage. Hvis du aldri har lagt takbelegg før, kan du trygt gi deg i kast med det, for jobben er helt grei når du bruker takshingel.

Tegning

Multimedia

3D-modell

3D-modell: Bygg selv arkitekttegnet utebod
3D-modell

Arkitekttegnet utebod

Vend og vri på den arkitekttegnede uteboden og zoom inn på detaljene.

Åpne 3D-modellen

3D-modell: Kle utebod med lekter
3D-modell

Kle med lekter

Kledningen er lekter som settes fast med akkurat samme avstand.

Åpne 3D-modellen

3D-modell: Sper til utebod settes fast med vinkelbeslag
3D-modell

Sperrene settes fast

Sperrene settes fast med vinkelbeslag til de loddrette stenderne.

Åpne 3D-modellen

3D-modell: Bygg selv en utebod med dobbeltdør av lekter
3D-modell

Dobbeltdør av lekter

Dobbeltdøren er laget av to dimensjoner materialer. Hver dør består av tre tverrstivere og to loddrette stykker.

Åpne 3D-modellen

3D-modell: Sidene til utebod byggsett settes sammen
3D-modell

Sidene settes først sammen

Når du har bygget alle sidene, er det enkelt å sette dem sammen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell: Bygge utebod tak med takshingels
3D-modell

Takets kledning

Taket er kledd med takshingel. Det er enkelt å legge og gir et flott utseende.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Legging av takshingel

Med shingel i små moduler er det lett å legge takbelegg

Video

TIPS: Skjær enkelt gjennom takbelegg

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Video

TIPS: Beskytt ruten under transport

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...