Dette skal du vite før du monterer nye dører

Det er mye å ta stilling til når du skal kjøpe ny dør. Her får du svar på alt du lurer på – og trinn for trinn-veiledninger, slik at du kan montere innvendige og utvendige dører selv.

Hvilke innvendige dører skal jeg velge?

Hvis du har søkt bare én gang på nettet etter innvendige dører, vil du ha oppdaget at prisene varierer mye; du kan kjøpe en dør med karm til 1000 kroner, og du kan kjøpe en dør med karm i akkurat samme størrelse til 5000 kroner.

Forskjellen ligger i kvaliteten. Og det er slett ikke sikkert at den dyreste er den beste i ditt tilfelle. Det avhenger helt av hva du ønsker at døren skal kunne og tåle.

De billigste dørene er såkalte celledører. De er bygget rundt en kjerne av sterke pappceller, som er pakket inn i tynne trefiberplater. Er det snakk om en glatt dør, kan du ikke nødvendigvis se forskjell på en celledør og den vesentlig dyrere makkeren, den massive døren med en kjerne av trefibre – men du kan høre det.
Den tunge døren er mye bedre til å skjerme for støy. I tillegg tåler den flere slag, spark og uhell enn en tynn celledør.

Både de lette celledørene og de tyngre massive dørene fås i mange varianter og farger, alt etter smak og behag.

Skyvedører skiller seg ikke mye fra vanlige dører. Den største forskjellen er at en skyvedør består av en dørplate uten lås og håndtak. Ellers gjelder generelt de samme reglene i forhold til kvalitet og støydempende egenskaper.

Les også:
Monter skyvedøren utenpå veggen
Slik får du en lydtett innerdør

Hvilken ytterdør skal jeg velge?

I tillegg til utseende, er isoleringsevne og styrke de to viktigste faktorene når du skal velge ytterdør. Den skal holde varmen inne og skal ikke fungere som en kuldebro, som leder inn kulde. Samtidig skal den holde ubudne gjester ute. Derfor skal den være solid.

En ytterdør er en større investering for de fleste, men husk at en ytterdør kan ha en levetid på både 20 og 30 år – og mer, så det er smart å gå etter kvalitet. En massiv tredør holder vesentlig lenger enn en enkel trefiberdør.

Se etter U-verdien når du kjøper en ytterdør. En lav U-verdi betyr at døren slipper minst mulig varme ut av huset når den er lukket.

Les mer om: Hva er U-verdi?

En innbruddssikker dør består av et solid dørblad, eventuelt forsterket innvendig og utstyrt med solide låser og gode sikringer, slik at døren for eksempel ikke kan løftes av i hengselsiden mens den er lukket. Er det glass i døren eller i et sideparti, skal glasset også være innbruddssikret.

En god trepunktlås låser døren flere steder, i tillegg til i selve låskassen. Og både låsblikket, som sitter i karmen, og selve fallen – den metalldelen som kommer ut av låsen når du vrir på nøkkelen, skal være sterke.

I tillegg er det selvsagt miljøhensyn å ta, noe de fleste større produsenter også tilstreber å etterfølge. For eksempel i form av FSC-merket tre og en CO2-redusert produksjon.

Oppmåling

Innvendige dører

I de fleste tilfeller vil dørene dine ha faste standardmål:

Vegghullet er større enn karmmålet, fordi det skal være plass til isolasjon og fuge mellom veggen og karmen.

Du kan selvsagt skifte til en bredere dør. Det krever bare at du utvider dørhullet. Vil du ha en smalere dør, må du lage hullet i veggen mindre.

Du kan også kjøpe en billig standarddør og tilpasse den, hvis den skal være mindre enn en standarddør.

Les også: Få døren til å passe i hullet

Se også: Monter ny dør på en formiddag

Ytterdører

Ytterdører følger ikke alltid de samme, stramme målene. I utgangspunktet skal du måle karmens utvendige mål. I nyere hus vil de som oftest følge standardmålene, slik at du vil finne igjen målet i produsentenes tabeller, men i eldre hus kan du ikke forvente det samme. I slike tilfeller må du være ekstra nøye, så du får bestilt døren i helt riktig størrelse.

Husk at det alltid skal være plass til isolasjon mellom veggen og karmen, cirka 1,5 cm hele veien rundt. Det betyr at du skal trekke fra cirka 3 cm i både høyde og bredde på vegghullet for å finne karmens utvendige mål. Husk å måle mer enn ett sted i hver retning. Veggene kan nemlig være skjeve, og da skal du bestille etter det trangeste målet.

Bestilling av dør

Når du bestiller ny dør, skal du selvsagt ha kontroll på målene: Skriv tydelig om du har tatt utvendig karmmål eller om det er hullet i veggen du har målt. Ber produsenten kun om ett mål, så nøy deg med å gi dem det. Unngå forvirring.

I tillegg til størrelsen, skal du også angi hvilken vei døren skal åpne: Innover eller utover, og om den skal være hengslet i høyre eller venstre side.

Når du bestiller innvendige dører, kan dørbladene ofte vendes bare ved å dreie på fallen og snu døren. Fallen er den delen av som stikker ut av låskassen og går inn i karmen når døren lukkes. Dra ut i fallen og vri den rundt. Dermed kan døren brukes til å åpne motsatt retning i en karm.

Montering av dør

Før du pakker den nyinnkjøpte døren ut av emballasjen, så sjekk at du har fått det du har bestilt. Og gjør det FØR du fjerner den gamle døren. Du går noen kjølige netter i møte hvis du har fjernet den gamle ytterdøren, og først for sent oppdager at du eller produsenten har gjort en feil.

Det å montere en dør er i utgangspunktet ganske enkelt: Sett karmen inn i hullet, kloss opp terskelen (bunnstykket) til det er i vater, skru fast karmen i hengselsiden og deretter i låssiden.

Når det likevel kan by på problemer, skyldes det at det i den virkelige verden ofte er skjeve vegger, plugger som ikke vil sitte fast og – særlig når det handler om ytterdører – tunge elementer som skal håndteres. Men følger du en av veiledningene våre, vil du nok komme i mål.

Les også: Ny dør i murverk og fasade av tre

Tetningslister

Dører skal holde tett, slik at det ikke blåser inn, eller varmen suser ut gjennom sprekker. Etter mange års slitasje, kan tetningslistene gi opp, og da må du erstatte dem med nye og friske.

Tetningslistene skal matche de gamle, og det er en del forskjellige profiler å velge blant.

Les mer om: Tetningslister

    Akkurat nå leser andre ...