Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forvandling fra kald kjeller til et lunt rom

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Er kjelleren stygg og kald, kan du forvandle den til et attraktivt oppholdsrom hvis du lager nye vegger med isolasjon, gipsplater og en brystning. Her ser du hvordan du lager stenderverket og isolerer .

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
6 dager
Pris
600 kr/m

Intro

Det gamle huset hadde full kjeller som heldigvis var tørr. Men veggene var ikke isolerte, og det burde det gjøres noe med slik at kjelleren kunne brukes som lekerom for barna.

Familien valgte å lage en bindings-verkkonstruksjon som fylles med isolasjon og kles med gipsplater. Metoden er rimelig og også velegnet her fordi familien ville kle den nederste delen av veggen med loddrette panelbord - en brystning - som avsluttes øverst med ei smal hylle hele veien rundt. Med en trekonstruksjon er det lett å feste panelbordene.

Kjellerveggene kunne også ha blitt isolert med for eksempel Leca Rehab-blokk («fasadeblokk», som er en halv isoblokk) som settes direkte inntil veggen, eller et skjelett av stålstendere med mineralull og gipsplater. Men ingen av disse metodene er så velegnet når vi skal ha panel. Da er det best med et bindingsverk i tre.

En forutsetning for å bruke tre er at kjelleren er helt tørr. Du får en pekepinn ved å se på veggene. Er det skjolder, saltutslag eller avskallet maling, er det for mye fuktighet. Da må du redusere fuktigheten, ved f.eks. å drenere. Er du usikker på tilstanden? Mål fuktigheten. Et hygrometer («luftfuktighetsmåler», kjøpes for 140 kr hos Clas Ohlson) bør vise under 40 % RF på vinterstid. En fuktighetsmåler for tre bør vise maksimalt 15 % (Kan kjøpes for 160 til 800 kr, eller lånes i malerforr.)

Veiledning

Lag rammene

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Fordelen ved å lage en ny vegg med stenderverk i form av rammer i samme størrelse, er at du kan produsere dem i system. Du kan sage til mange lekter samtidig og montere dem raskt hvis du leier en spikerpistol. Konstruksjonen med rammer gjør det også lettere å dra ståltrådene som holder isolasjonen på plass bak på hver ramme.

Bredden på rammene er her 135 cm som tilsvarer ei og ei halv gipsplatebredde. Det er nemlig mest praktisk å bruke gipsplater med en bredde på 90 cm fordi de smale platene er lettest å bære ned i den trange kjelleren.

1

Mål og tegn opp på topp- og bunnlekta (A) der stenderne (B) skal plasseres. Lager du ei målelekt på 135 cm, kan du raskt overføre målene med en vinkel til topp- og bunnlekta.

2

Montér de fire stenderne (B) til topp- og bunnlekta (A). Det går raskt hvis du har en spikerpistol. Og arbeidsstillingen blir best hvis du har fire bukker du kan legge dem opp på.

3

Fest spikerslagene (C) med spiker. Merk opp på stenderne (B) hvor de skal sitte - ca. 1/3 av stenderen fra topp- og bunnlekta (A). Plassér nå spiker slagene forskjøvet - skiftevis over og under merkene - slik at du kommer til for å skyte spiker.

4

Sett ekstra forsterkninger (D) på spikerslagene (C) hvis du som her skal sette opp panelbord. Plassér dem der gipsplatene og panelbordene skal møtes slik at du har et bredere underlag som du kan feste flere deler i.

5

Trekk ståltråd bak på rammene slik at isolasjonen kan holdes på plass. Stram tråden, og sett den med en avstand på ca. 20 cm. Fest den med kramper til alle stolpene.

Sett opp rammene

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Rammene lages med en bredde på 135 cm, men det går ikke opp med disse standardrammene i hjørnet og ved vinduet slik at det her er nødvendig å skreddersy dem.

Når du setter opp rammene, skal de plasseres med en avstand på minst 3 cm - og gjerne 5 cm - til kjellerveggen. Det sikrer at det er ei ventilert luftspalte hvis det skulle trenge inn litt fuktighet fra ytterveggen.

Isolasjonen skal sitte litt i spenn mellom lektene, uten å krumme seg: Skjær til isolasjonen i deler som er et par cm større enn hullene den skal sitte i. VIKTIG! Denne isolasjonsmetoden frarådes hvis isolsjonstykkelsen økes over 5 cm.

1

Sett opp rammene på en strimmel av asfaltpapp slik at eventuell fuktighet nedenfra ikke kan trenge opp i trekonstruksjonen. Fest rammene med skrutvinger på siden og med kiler mot taket.

2

Montér rammene med skruer, 5 x 80 mm. Fest også rammene med skruer til taket - som her er bjelker.

3

Montér U-formede kantprof ler ved vinduet langs ytterkanten av karmen - både øverst og på sidene - slik at du kan sette fast gipsplatene i lysåpningen. Fest dem med 45 mm gipsskruer.

4

Skreddersy ei spesialramme fra hjørnet til vindusåpningen fordi ei standardramme er for stor. Under vin -duet setter vi også ei spesialramme, og vi monterer ei lekt over hullet. På den måten kommer du lettest «forbi» et vindu.

5

Skjær til mineralull, og fyll ut bindingsverket. Mineralulla sitte tett på sidene. VIKTIG! Pass på at du ikke skyver mineralulla for langt inn. Den skal akkurat hvile mot ståltrådene.

Slik lager du hjørnet

Når du skal montere to rammer i et hjørne, gjør du det med ei lekt (F). Plassér den ene ramma 3 cm fra den andre slik at det er et skikkelig underlag å feste gipsplatene i fra begge sidene. Hullet mellom de to seksjonene lukkes med ei ekstra lekt som festes til den ene ramma før den settes opp.

Tegningen er gjennomskåret og sett ovenfra.

Montér gipsplatene

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Den innvendige veggkledningen skal være lufttett, men dampåpen slik at eventuell fuktighet kan unnslippe. Derfor er gipsplater et utmerket materiale å kle veggen med. Først et lag gipsplater. Utenpå monteres enda et lag gipsplater, men bare øverst fordi det skal være panelbord på den nederste delen.

Når gipsplatene er satt opp, bør det fuges rundt kantene med akrylfugemasse slik at veggen blir lufttett.

Det skal ikke monteres dampsperre i veggen her, av samme grunn som at det velges en dampåpen kledning: Eventuell fuktighet i isolasjonen må kunne unnslippe for å forhindre muggsoppvekst.

1

Sett først opp ei hel gipsplate i hjørnet. Hold 5-10 mm avstand til taket, gulvet og veggene. Fest plata med noen få 45 mm gipsskruer.

2

Ved vinduet sages gipsplata til langs lekta øverst og nederst. Skjær også til plata langs stenderen på baksiden. Brekk så plata utover, skjær gjennom kartongen utenfra, og fiern plata foran vinduet.

3

Fyll akrylfugemasse i sprekken langs taket, gulvet og veggene når alle gipsplatene er satt opp. Støvsug sprekken før du går i gang med akrylfugemassen slik at den sitter godt.

4

Fest ei midlertidig lekt på veggen der panelbordene skal slutte. Da har du noe å gå etter når du skal sette opp det andre laget med gips som bare skal være øverst. Begynn med ei halv gipsplate fra hjørnet slik at sammenføyningene overlapper hverandre.

5

Skjær til platene slik at de passer i lysåpningen. Stikk dem inn i profil-lista med U-form som vi alt har montert på vinduet, og skru dem fast til lektene.

6

Trykk fast selvklebende armering over skjøtene mellom gipsplatene. Alle loddrette skjøter har forsenkede kanter slik at du kan skjule overgangen mellom platene med sparkelmasse.

7

Begynn med en omgang grov sparkel som trykkes godt inn i skjøten. Fortsett deretter med to til tre omganger finsparkel. Sparkelmassen er tørr når den skifter farge til hvit.

Brystning og hylle

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

1

Montér panelbordene med dykkertspiker. Markerer du på gipsplatene hvor de vannrette spikerslagene er plassert, vet du nøyaktig hvor du skal feste panelbordene.

2

Vindusbrettet og hylla monteres med et skrått snitt og en flat plugg, en lamell. Med en lamellfres er det laget spor til lamellen som limes fast i den ene nota. Legg litt snekkerlim på den delen av fisken som stikker ut, og sett hylla på plass.

3

Sett hylla fast med kraftige karmskruer som er skrudd gjennom panelbordene og inn i lektene. I bakkanten av hylla er det boret hull som passer til karmskruene.

Kjelleren er forvandlet til et lyst og vennlig lekerom

De nye isolerte veggene har gitt familien et ekstra oppholdsrom i kjelleren. Panelbordene som avsluttes med ei hylle hele veien rundt, gjør rommet ekstra hyggelig.

Materialer

• 36 x 48 mm lekter til: topp- og bunnlekt (A), stendere (B), spikerslag (C), forsterkninger (D) og støttestender (E)
• 13 mm gipskartongplater, 90 cm brede
• 50 mm mineralull
• 18 mm limtre til vindusplater og hyller
• List under hylle
• 15 mm panelbord, perlestaff

Dessuten:
• 90 mm spiker til spikerpistol
• 5 x 80 mm skruer
• 8 x 80 mm karmplugger
• 2 mm galvanisert ståltråd
• Kramper
• 45 mm gipsskruer
• Grovsparkel
• Finsparkel
• Armeringsteip
• 2,5 x 55 mm dykkertspiker
• 7,5 x 132 mm karmskruer
• Snekkerlim
• Pu-lim
• Lameller eller plugger
• Maling
• Plastkiler
• Akrylfugemasse
• Kantskinne
• Hjørnebeskytter

Spesialverktøy
• Spikerpistol
• Ev. lamellfres

Tidsforbruk

4-6 dager til et kjellerrom på 20 m2 (hvis du bruker eff ektivt verktøy)

Pris

Cirka 600 kroner per meter vegg

Vanskelighetsgrad

Er du nøyaktig med målene på bindingsverksrammene, bør det ikke oppstå problemer under arbeidet.

Tegning

Slik lager du bindingsverksrammene

Du sparer både tid og penger ved å isolere med trerammer du lager selv fordi du kan sette produksjonen av de like store rammene i system.

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykkertpistolen

I denne videoen lærer du om dykkertpistolens funksjoner og innstillingsmuligheter. Pistolen er til stor hjelp ved en lang rekke oppgaver, der du gjerne vil spikre raskt og med en hånd ledig til å holde på emnet, for eksempel ved montering av fotlister, karmlister, taklister, spikerslag og panel.

TEKNIKK: Deling av gipsplater

Med en skarp hobbykniv er jobben rask og enkel

TIPS: Løft gipsplaten helt tett opp mot taket

TIPS: Gipsbits sikrer riktig skruedybde

TEKNIKK: Skjøting av gipsplater

Selvklebende glassfibernett gjør skjøten sterk

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake