Billigste oppvarming
Fyrer du kun med panelovner, kan det være smart å vurdere andre varmekilder. Strømprisene svinger, og de kan til tider være veldig høye. En luft til luft-varmepumpe vil for eksempel være et rimeligere alternativ i bruk, men krever selvsagt en investering før du er i gang. Vedovn er et annet opplagt alternativ. Og har du muligheten til å hugge din egen ved, kan fyringsutgiftene bli virkelig lave.
Det finnes også mange som fortsatt ikke har byttet ut oljefyren sin, selv om den ble forbudt allerede i januar 2020. For disse er det på høy tid å gjøre noe.
I denne artikkelen kan du lese mer om hva du bør tenke på når du skal varme opp boligen. Du kan også lese om bedre og billigere alternativer til elektrisitet.
Klikk på overskriftene for å komme direkte til teksten.
Oppvarming av hus
Oppvarming av boligen er som regel en stor del av budsjettet til en husholdning.
Varme koster mye penger, men det kan være stor forskjell på hvor mye penger en vanlig husholdning bruker på å varme opp boligen.
Prisene på varmekilder er nemlig også veldig forskjellige, og det kan være stor forskjell på prisene blant de samme varmekildene.
Panelovner, som gir såkalt én til én-varme (1 kWh tilført, gir 1 kWh varmeenergi), er den dyreste formen for oppvarming, mens for eksempel varmepumper, som utnytter uteluften eller varme fra grunnen eller vann i nærheten til å skape varme, er en billigere måte å varme opp et hus på.
Hva det koster å holde boligen din varm, avhenger også av typen bolig du bor i, og hvor godt boligen er isolert.
Du kan spare mye penger til oppvarming ved å ha et godt isolert hus. Les mer om isolering her.
I tillegg har bruken av huset også betydning for fyringsutgiftene. Det kan være fristende å skru ned varmen for å spare penger, men skrur du ned for mye, kan du risikere andre problemer, for eksempel muggsopp.
Det er heldigvis flere andre ting du kan gjøre for å spare energi og penger. Les mer her: Spar energi i boligen din
Hvilken varmekilde skal jeg velge?
Det finnes ikke noe entydig svar på hvilken varmekilde du skal velge. Det avhenger av blant annet hvor du bor, og hvilken type bolig du bor i.
Det kan være en stor investering å energirenovere, og du skal derfor gjøre en veloverveid beslutning før du bytter ut varmekilden.
Du kan med stor fordel få hjelp og veiledning av en energirådgiver, før du bestemmer deg for en alternativ varmekilde.
Fjernvarme
Har du muligheten til å velge fjernvarme, eller du er pålagt å gjøre det, er du garantert gjennom lov at fyringsutgiftene ikke skal være høyere enn om du varmer opp boligen med strøm. I tillegg er det en fordel at du som forbruker slipper vedlikehold av varmekilden.
Selv om fjernvarmenettet er under konstant utbygging, er det foreløpig bare en liten del av landets huseiere som har muligeten til å koble seg til fjernvarme. En tilkobling krever også at du har vannbasert oppvarming av boligen din.
Har du allerede fjernvarme, og det derfor ikke er en mulighet å bytte varmekilde, kan du kanskje likevel spare penger på strømregningen hvis du bytter ut sirkulasjonspumpen til en ny og moderne utgave.
LES MER: Slik virker en sirkulasjonspumpe
Varmepumpe
En luft til luft-varmepumpe kan gi deg en rimelig oppvarming, men den kan sjelden varme opp et helt hus alene. Luft til luft-varmepumpen egner seg best til for eksempel ei hytte eller mindre boliger. Og i motsetning til andre varmepumper, som varmer opp vannet til et vannbårent varmeanlegg, leverer luft til luft-pumpen kun varm luft. Den kan derfor ikke gi varme til bruksvannnet.
Blant varmepumpene som varmer opp vann til et vannbårent varmeanlegg, er det to typer vi snakker om. Den ene er en luft til vann-varmepumpe, som henter energi fra luften utenfor huset ditt. Det er den mest vanlige typen, som også krever minst inngrep og dermed en mindre investering enn den andre typen, som er en såkalt væske til vann-varmepumpe.
Væske til vann-varmepumpen henter energi fra enten bakken rundt huset, berget under huset eller vann ved huset, hvis du bor i nærheten av det. Dette er de meste effektive varmepumpene, men også de som krever det største inngrepet, og derfor også den største investeringen.
Du kan lese mer om for eksempel jordvarme i denne artikkelen: Slik virker et jordvarmeanlegg
Særlig er gulvvarme i kombinasjon med en varmepumpe spesielt effektivt. Det skyldes at varmepumpens effektivitet økes, når fremløpstemperaturen på vannet er lav.
En varmepumpe krever et godt isolert hus, så i eldre hus er det ofte nødvendig med en etterisolering.
Du kan lese mer om varmepumper i våre mest populære artikler her:
10 gode råd til plassering av varmepumpen
Slik unngår du støy fra varmepumpen
Varmepumpehus: Bygg det selv!
Trepellets
En trepelletsfyr utnytter effektivt varmen fra de sammenpressede trepelletsene.
Løsningen krever litt vedlikehold av fyren, og det skal være plass til oppbevaring av trepelletsene.
Det kan også lønne seg å velge et av de mest effektive anleggene hvis du likevel skal investere i en ny trepelletsfyr.
Solvarme
Et solvarmeanlegg fungerer ved at det varmer opp vann ved hjelp av solenergi.
Det kan være vann til både dusj og vannkraner, og til et vannbårent varmeanlegg.
Solceller
Solcelleanlegg blir stadig mer effektive. Men det er fortsatt en utfordring å lagre strøm som produseres på solrike dager, til bruk senere.
Solceller er derfor primært bra som en supplerende energikilde.
LES OGSÅ: Slik rykker du opp en energiklasse