Gjør huset klart til våren – 17 ting du skal sjekke

Du gjør deg selv en stor tjeneste ved å trekke på deg arbeidstøyet for å få sjekket huset godt etter vinteren. Når du fikser de mindre tingene, unngår du at de utvikler seg til større problemer. De vil nemlig være både dyrere og mer tidkrevende å reparere.

Etter en lang vinter er det god grunn til å sjekke huset ditt nøye. Vinteren med skiftende vær – kulde, snø og masser av fukt – er nemlig tøff kost for de fleste materialer.

Etter hvert vil de ikke lenger klare å stå imot, slik at det kan oppstå råte i kledningen, hull i taket, sprekker i murverket og alger på terrassen, for å nevne noe.

Fiks det før det blir verre

Hvis du jevnlig sjekker huset ditt, har du muligheten til å fikse skavankene før de rekker å utvikle seg til mer alvorlige skader. For det kan bli konsekvensen, hvis du bare lar det stå til. Da kan hullet i taket for eksempel føre til råte i takets bærende konstruksjoner, slik at de må repareres. Det er både dyrere, mer tidkrevende og mye vanskeligere enn hvis du kan nøye deg med å lappe hullet i takbelegget med et taktettingsprodukt, eller å bytte ut den ødelagte taksteinen med en ny.

Du kommer langt med småreparasjoner, der du med bare en liten innsats kan forlenge levetiden på et tak, et gjerde, en belegning eller hva det nå måtte være, og dermed unngå skader som kan utvikle seg til store og dyre renoveringsprosjekter.

Her viser vi deg noen av de stedene på huset som er mest opplagte å holde et ekstra øye med. Det er de stedene som typisk blir mest påvirket av været, som tak, yttervegg, overflater på gjerdet, terrassen, malte flater utendørs, også videre ...

1. Rens takrenner

Hvis du ikke fikk renset takrennene før vinteren, er det ekstra viktig å gjøre det nå. Vannet skal fritt kunne renne ned fra takrennen til nedløpsrørene. Hvis vannet renner over, kan det gi fuktskader på huset. Det samme kan skje hvis takrennen er utett, så sjekk det også, og lapp eventuelle hull.

2. Fiks sprekker i betong

Hvis det er sprekker i for eksempel en betongtrapp, gjelder det å få dem lukket straks det ikke lenger er risiko for frost. Ellers blir sprekkene bare større neste vinter.

Kjøp en ferdig reparasjonsmørtel, som du raskt kan få reparert sprekken med.

3. Reparer hull i takbelegg

Er det hull i takbelegget, gjelder det å få reparert det raskest mulig, slik at konstruksjonen under ikke tar skade.

Det er enkelt å reparere takbelegget med et taktettingsprodukt, som inneholder gummi for lang levetid og glassfiber for ekstra styrke. Det smøres bare på med en pensel.

Les også: Slik fikser du hull i takbelegget

4. Sett fast løse takstein

Sjekk taket, og er det løse takstein, så legg dem på plass slik at de ligger ordentlig.

Det gjelder ikke bare takstein i mønet, som på bildet, men også på selve takflaten. Inndekkinger rundt skorstein og takhatter er det også greit å sjekke når du er i gang, det samme med gradrenner og kilrenner.

5. Fjern alger på hageporten

Alger har det med å bite seg fast på treverk på hageporter, gjerder og andre ting i løpet av noen fuktige vintermåneder, og det pynter veldig opp når du fjerner det.

Bruk algefjerner eller trerens, hvis det sitter godt, og en stiv børste – det er effektivt. Ellers kan du nøye deg med rent vann.

6. Sjekk treverk for råte

Utvendig treverk har nettopp vært gjennom en fuktig periode, så sjekk om det kan ha ført til råte, for eksempel nederst på kledningen.

Du kan sjekke om treet er råttent ved å stikke i det med en kniv. Er det mykt, er det råttent og bør skiftes.

Les også: Reparer en råtten stolpe

7. Skrubb terrassen

Den grønne belegningen på terrassen skal fjernes før du tar terrassen i bruk.

Prøv først med vann og en stiv kost. Er ikke det nok, må du bruke algemidler. Bruk eventuelt en høytrykksvasker med terrasserenser.

Les også: 4 TRINN: Slik pleier du terrassen

8. Rens betongstein

Som regel har belegningssteinene også behov for å bli frisket opp.

Høytrykksvaskeren fjerner det verste, men har du steinlav, er det faktisk mer effektivt og langtidsholdbart med et steinrensprodukt. Det blandes opp, helles på og skrubbes med en stiv børste.

Les også: 3-2-1: Slik renser du steinterrassen

9. Skift vannbrett

Vannbrettet under vinduet kan være i forskjellige materialer, for eksempel metall, skifer eller tre. Brettet sørger for å lede vekk regnvann fra veggen.

Det er en viktig funksjon, så sørg for at vannbrettet er intakt. Det vil si uten hull og sprekker, og at det er tett i sidene. Er det ikke intakt, bør det byttes eller repareres.

Les også: Nye sålbenkbeslag

10. Mal treverk

Når det blir varmere, og treverk utendørs er blitt tørt, kan du male det. Du kan forsikre deg om at treet er tørt nok ved å bruke en fuktmåler. Fuktigheten skal ikke overstige 15 prosent, og temperaturen ute skal være over 10 grader.

Tre som er beskyttet, for eksempel en ytterdør eller under et takutstikk, kan som regel males før tre som er ubeskyttet.

Les også: 2 metoder: Mal treverket så det holder

11. Reparer sokkel

Sokkelen er utsatt for både værets luner og fukt fra bakken, slik at det fort kan bli skader i det ytterste pusslaget. Det er en god investering å fikse skadene straks de oppstår, før de utvikler seg til et større reparasjonsprosjekt.

Sjekk om det er løs puss og sprekker i sokkelen. Hvis det er det, skal det repareres med en passende mørtel etter at du har fjernet all løs puss.

Les også: Reparasjon av grunnmur – slik gjør du!

12. Sett fast ventilasjonsrister

Hvis du har en grunnmur med ventilasjonsrister, har du en krypekjeller under huset – og dermed litt luft mellom grunnen og gulvet i huset. Det er viktig at denne luften kan sirkulere fritt. Derfor skal du sørge for at det ikke er planter foran ristene, og at de sitter godt fast, så det ikke kan trenge inn mus eller andre skadedyr.

Er ristene ødelagt, bør de skiftes ut.

13. Bytt ut ødelagt stein

Hvis du har ødelagte steiner i en belegning, er det smart å bytte dem ut.

Når en belegning ikke lenger er “hel”, er det større risiko for at flere steiner ødelegges. Du har sikkert et par til overs, så du lirker bare den ødelagte opp og setter inn en ny.

14. Reparer murverk

Fugene i en murvegg kan være skadet etter en vinter med fukt og kulde. Er det løse fuger, bør du krafse dem ut og erstatte dem med ny mørtel. Er det en ødelagt murstein, bør du bytte den ut.

Det er en enkel reparasjon, der du banker løs den ødelagte mursteinen, legger inn ny mørtel og en hel stein oppå. Til slutt fuger og glatter du rundt den nye steinen.

Les også: Skift ut de ødelagte mursteinene

15. Sjekk dekkbord og vindskier

Det treverket som er aller mest utsatt for vær og vind, er vindskier og dekkbordene oppå dem på hus, boder og garasjer. Derfor er det smart å sjekke om det er råte i dem. Hvis det er det, bør de skiftes.

Vurder om du vil bytte ut dekkbordet med et vedlikeholdsfritt alternativ, for eksempel et metallbeslag. Da slipper du å tenke på det noe mer de kommende mange årene.

Les også: Pas godt på vindskiene

16. Skift ødelagt takplate

Har du et tak med PVC-plater på en utebod eller en carport, bør du sjekke det etter vinteren. Frosten kan nemlig være tøff mot plasten og gjøre den så sprø at det lett kan slås hull i de tynne platene.

Heldigvis er de enkle å skifte hvis de er ødelagt. Det er også bedre å skifte hele platen enn å prøve med en reparasjon.

Les også: Skift trapesplater på en helg

17. Rens sandfanget

Ved nedløpsrør er det ofte et såkalt sandfang, som fanger opp grus, sand og skitt, før regnvannet renner videre i avløpssystemet.

Dette sandfanget skal jevnlig renses, slik at det ikke tetter seg igjen. Sjekk også om det er vann i bunnen. Det skal det nemlig være. Hvis bunnen er tørr, kan det være et tegn på at sandfanget er utett, og da kan vann sive ut mot husveggen din. Få i så fall fagfolk til å sjekke sandfanget for deg.

    Akkurat nå leser andre ...