Du er ikke alene
Selv om du er selvbygger, trenger du ikke å gjøre det helt alene. Det finnes mange livliner du kan trekke i. Noen av dem er helt nødvendige for å oppnå et godt resultat.
1. ARKITEKTEN
Byggeteknikk og håndverk er én ting, arkitektur og estetikk er noe helt annet. Det er ofte en god idé å bruke litt av byggebudsjettet på en arkitekt som kan sikre at bygget passer inn i omgivelsene og fremstår harmonisk – og som kanskje kommer med ideer du ikke har vurdert selv. Optimal innredning og valg av materialer kan mange arkitekter også hjelpe deg med.
2. INGENIØREN
Konstruksjoner og dimensjoner er ingeniørens område. Hvor kraftige skal taksperrene være, og hvor mange kreves det for at du kan legge den ønskede takkledningen? Her skal du ikke spare på rådgivningen. Det kan bli veldig dyrt hvis du gjør noen konstruksjonsmessige feil.
3. HÅNDVERKEREN
Du kan klare det meste selv, men det er oppgaver du ikke kan gjøre selv. For eksempel tilkobling til vann, avløp og installasjon av strøm. I tillegg har du tømreren. Hvis du ikke er en virkelig garvet gjør det selv-er, vil du i løpet av husbyggingen møte oppgaver som er ganske komplekse, for eksempel en takkonstruksjon som skal bygges inn i et eksisterende tak. Her kan du vurdere å leie en tømrer noen dager. Da har du eksperthjelp til de oppgavene der du selv er usikker.
4. BØKER, BLAD OG INTERNETT
Les deg klokere mens du legger planer for den kommende byggingen. I tillegg til regler, lover og forskrifter finnes det masser av informasjon om både materialer, konstruksjoner og andre tekniske løsninger i både bøker og på nettet. Ikke minst har Gjør Det Selv over 1000 byggeveiledninger og artikler på nettet. Men pass på og vær kritisk til det du finner på nettet. Ikke alle “gode råd” du finner er like bra – noen kan være direkte skadelige.
5. PRODUSENTER
Mange produsenter av byggematerialer har veiledninger på deres hjemmesider. Store produsenter har ofte detaljerte tegninger og videoer som kan hjelpe deg til riktig bruk av nettopp deres takbelegg, kledning, gulvmateriale eller takvinduer, for å nevne noe. Noen produsenter har også kundeservice online eller per telefon – og har de ikke det, så prøv å ringe likevel. Ofte er produsenter bare glade for å kunne hjelpe deg med rådgiving.