Tilbygg del 1: Før du begynner

En tilbygg til et hus er et stort prosjekt. Her gjennomgår vi hva du skal ha kontroll på, når du vil gjøre drømmen om et tilbygg til virkelighet.

Det er fristende å kaste seg over drømmebygget med en gang, men vent litt.

Før du kan sette spaden i bakken, er du nødt til å tenke deg grundig om, og du er nødt til å ha kontroll på lover og forskrifter, byggeregler, lokale bestemmelser og eventuelle tekniske installasjoner på eiendommen din.

Heldigvis er det hjelp å få til alt sammen.

1. Begynn med drømmene

Som regel rekker ikke budsjettet til en herregård.

Men tenk likevel store tanker:

  • Hvordan vil du aller helst at huset eller tilbygget ditt skal se ut?
  • Hvilke rom skal det inneholde?
  • Hvilken kledning er den peneste?
  • Drømmer du om en altan eller kanskje en takterrasse?

Uansett om drømmene er realistiske eller ei, så er det morsommere å begynne høyt og skalere ned, enn å starte med en billig og litt uambisiøs standardløsning.

2. Få kontroll på lover & regler

Det er selvfølgelig lov å drømme om et lite slott, men det er ikke sikkert du får lov til å bygge akkurat det der du bor. Kommunen har lokale planer, og lover og forskrifter stiller krav til en lang rekke forhold.

Du bør som minimum sette deg inn i:

  • Lokale reguleringsplaner
  • Plan- og bygningsloven og byggforskriftene
  • Våtromsnormen hvis du skal lage bad
  • Tekniske installasjoner for vann, avløp, strøm, telefon, TV og internett på tomta
  • Søknadsprosessen for byggetillatelse

3. Innhent tilbud på materialer

Det er en stor jobb å kjøpe og frakte alle byggematerialene til et større tilbygg eller et helt hus. Og det er langt fra sikkert at det er den billigste løsningen.

Når du har kontroll på drømmene, ønskene og tegningene dine, kan du lage en materialliste. Bruk den til å hente inn tilbud fra flere leverandører.

Ofte kan du få ganske gode rabatter ved å legge inn én samlet ordre i én butikk.

4. Lag en tids- og hjelperplan

Når du har kontroll på hele prosjektet og prisen på materialene, er tiden kommet for planlegging av selve byggingen. Her gjør du deg selv en stor tjeneste hvis du lager et “tids- og hjelperskjema”, gjerne i et regneark.

Skjemaet skal gjennomgå de enkelte delene av prosjektet på den ene aksen, for eksempel “oppmåling og oppmerking av tomten”, “graving til fundament”, “levering av betong” også videre. Her skriver du også på eventuelle håndverkere, for eksempel
“rørlegger”, slik at du vet hvem som jobber når.

På den andre aksen har du dager og uker. Når du fyller ut arket, kan du se hvor lang tid hver del tar, om noe kan overlappe og når ting må være klart til neste fase.

Du er ikke alene

Selv om du er selvbygger, trenger du ikke å gjøre det helt alene. Det finnes mange livliner du kan trekke i. Noen av dem er helt nødvendige for å oppnå et godt resultat.

1. ARKITEKTEN

Byggeteknikk og håndverk er én ting, arkitektur og estetikk er noe helt annet. Det er ofte en god idé å bruke litt av byggebudsjettet på en arkitekt som kan sikre at bygget passer inn i omgivelsene og fremstår harmonisk – og som kanskje kommer med ideer du ikke har vurdert selv. Optimal innredning og valg av materialer kan mange arkitekter også hjelpe deg med.

2. INGENIØREN

Konstruksjoner og dimensjoner er ingeniørens område. Hvor kraftige skal taksperrene være, og hvor mange kreves det for at du kan legge den ønskede takkledningen? Her skal du ikke spare på rådgivningen. Det kan bli veldig dyrt hvis du gjør noen konstruksjonsmessige feil.

3. HÅNDVERKEREN

Du kan klare det meste selv, men det er oppgaver du ikke kan gjøre selv. For eksempel tilkobling til vann, avløp og installasjon av strøm. I tillegg har du tømreren. Hvis du ikke er en virkelig garvet gjør det selv-er, vil du i løpet av husbyggingen møte oppgaver som er ganske komplekse, for eksempel en takkonstruksjon som skal bygges inn i et eksisterende tak. Her kan du vurdere å leie en tømrer noen dager. Da har du eksperthjelp til de oppgavene der du selv er usikker.

4. BØKER, BLAD OG INTERNETT

Les deg klokere mens du legger planer for den kommende byggingen. I tillegg til regler, lover og forskrifter finnes det masser av informasjon om både materialer, konstruksjoner og andre tekniske løsninger i både bøker og på nettet. Ikke minst har Gjør Det Selv over 1000 byggeveiledninger og artikler på nettet. Men pass på og vær kritisk til det du finner på nettet. Ikke alle “gode råd” du finner er like bra – noen kan være direkte skadelige.

5. PRODUSENTER

Mange produsenter av byggematerialer har veiledninger på deres hjemmesider. Store produsenter har ofte detaljerte tegninger og videoer som kan hjelpe deg til riktig bruk av nettopp deres takbelegg, kledning, gulvmateriale eller takvinduer, for å nevne noe. Noen produsenter har også kundeservice online eller per telefon – og har de ikke det, så prøv å ringe likevel. Ofte er produsenter bare glade for å kunne hjelpe deg med rådgiving.

Se alle delprosjektene i temaet '60 m2 tilbygg for 600.000 kroner':

Under kan du klikke deg videre til de enkelte delprosjektene, og se hele prosessen med hvordan vi har gått frem for å bygge tilbygget.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Påbygg