Topptrimmet snekkerverksted

Hvis vi vant 100.000 kroner i lotto, ville vi straks ha laget oss et snekkerverksted med store, lekre spesialmaskiner. Vi viser deg hvilke maskiner vi ville brukt pengene på.

Topptrimmet snekkerverksted

Hvis du vil løfte snekkerarbeidet ditt til neste nivå, kan store, lekre spesialmaskiner hjelpe deg. Få våre tips til hvilke det er verdt å bruke penger på.

Hvem har vel ikke drømt om å ha sitt eget snekkerverksted med en skikkelig duft av sagflis og alle de riktige snekkermaskinene? Et sted der det ikke er utstyret som setter begrensningene for hvilke oppgaver som kan løses, uansett om det skal lages fotlister, bygges et skap, splittes et bord eller dreies en skål.

Et snekkerverksted av en slik kaliber er dyrt, og det er nok de færreste av oss som har muligheten til å investere i den helt store verktøypakken på én gang, men vi har jo lov til å drømme.

Vi legger til grunn at vi allerede har de mest vanlige elektriske verktøyene, som kapp-/gjærsag, stikksag og bor-/ skrumaskin, og forestiller oss deretter at vi vinner 100.000 kroner i lotto, så vi kan kjøpe alle de store spesialmaskinene som hører til i et snekkerverksted.

I artikkelen kan du lese om:

Riktig god fornøyelse!

Båndsag

BESKRIVELSE
Båndsagen er en av de eldste maskinsagene. Den spliter bord og planker i rette snitt, men er også smart til kurvesnitt. Båndsagen består av et maskinstativ, som holder to bånd­ saghjul. Det nederste hjulet er drevet av motoren til sagen, og det øverste hjulet kan høydejusteres slik at bladet kan skiftes og strammes.

Mellom de to båndsaghjulene ligger bordet, der emnene plasseres. Bordet er utstyrt med et justerbart parallellanlegg, og på flere modeller kan bordet tiltes, slik at du også kan skråskjære - typisk opptil 22½ grader.

FUNKSJON
Det er stor forskjell på størrelse og sagekapasitet på båndsager. De største sagene kan operere med brede og “stive” blad, som kan splitte hele trestammer og lage planker og bord av dem. Mindre modeller kan sage finurlige kurve­ snitt, til for eksempel et puslespill, ved bruk av ganske smale sagblad.

NÅ KAN DU
Det smarte med båndsagen er at den leverer et presist loddrett snitt, og at du har begge hender fri til å føre emnet med. Du kan derfor lage både presise kurvesnitt og splitte store planker, men den er også smart til å lage tapper og slisser til diverse tresammenføyninger.

DeWalt DW739 Sett til 8000 kr

Avretter og tykkelseshøvel

BESKRIVELSE
Høvlede planker, lister og bord er dyrere enn sine ru artsfeller. Den kombinerte avretteren og tykkelseshøvelen forvandler, i to omganger, ru trematerialer til rettvinklede og glatthøvlede bord og lister.

AVRETTER
Først skal de to sidene på emnet høvles i en vinkel på 90 grader. Det gjøres ved å føre emnet tett mot avretterbordets anlegg og presse det ned mot de roterende høvelknivene.

TYKKELSESHØVEL
Som navnet antyder, skal emnet høvles ned, slik at det får ønsket tykkelse og bredde. De avrettede flatene legges mot høvelens justerbare bord, som er innstilt slik at høvelknivene kun fjerner cirka ½-1 mm av emnet. Det føres gjennom høvelen (gjerne flere ganger), til det er helt glatt og har oppnådd riktig tykkelse. Prosessen gjentas når emnet skal høvles til i bredden. Emnet føres gjennom høvelen ved hjelp av en roterende trekkmekanisme.

FUNKSJON
Det kan være stor forskjell på hvor brede emner som kan avrettes, og hvor tykke emner som kan høvles. En maskin i 10.000­kronersklassen har gjerne en maksimal arbeidsbredde på 25 cm og en arbeidstykkelse på mellom 0,5 og 15 cm.

NÅ KAN DU
Med kombimaskinen kan du blant annet høvle og tilpasse karmtre og listverk i akkurat de dimensjonene du ønsker - til en brøkdel av prisene i byggvarehusene.

Metabo HC 260 Sett til 10.600 kr

Bordsirkelsag

BESKRIVELSE
Bordsirkelsagen er i prinsippet en håndsirkelsag som er snudd på hodet og bygget inn i et kabinett. Bladet til bordsirkelsagen kan både justeres i høyden og tiltes trinnløst mellom 0 og 45 grader, slik at du kan skråskjære. Bordplaten er montert med et justerbart parallellanlegg, samt et vinkelanlegg som kan justeres fra 0 til 45 grader.

Til noen modeller kan du få mer bordplass i form av en ekstra bordplate, slik at større emner kan understøttes. Skal du sage i andre materialer enn tre, kan du kjøpe spesielle sagblad til blant annet laminat, kunststoff og aluminium.

FUNKSJON
Bordsirkelsagen er glimrende til å splitte planker og bord. Snittet blir snorrett når emnet føres langs parallellanlegget. Med vinkelanlegget er det mulig å kappe lister og bord, samt å kappe for eksempel karmlister og rammer med gjæring. Bordsirkelsagen er også en fin maskin når det skal sages større platestykker.

NÅ KAN DU
Skal et bord splittes til tynne lister, er bordsirkelsagen glimrende. Du kan også splitte rundstokker og lage trekantlister. Med avmontert spaltekniv kan du dessuten lage notspor og bladskjøter.

Bosch GTS 10 XC Sett til 9700 kr inkl. arbeidsbord.

Dreiebenk

BESKRIVELSE
En dreiebenk består av en bunnvange med et motorhus i den ene enden og en emneholder i motsatt ende. Vangens lengde bestemmer hvor lange emner som kan dreies.

Motoren driver en roterende spindel, der det monteres en medbringer (en slags gripeklo). Den sentrerer emnet og holder det fast. Hastigheten på spindelen justeres enten ved flytting av kilereimen eller elektronisk (på de dyrere modellene).

På motsatt side av spindelen sitter pinoldokken. Den kan flyttes frem og tilbake på vangen og kan dermed tilpasses lengden på emnet. Til langsdreiing (parallelt med vangen) av for eksempel bordbein spennes emnet opp mellom spindeldokken og pinol-dokken, mens emnet ved tverrdreiing (vinkelrett på vangen) spennes opp i spindeldokken med hjelp av medbringeren. På vangen sitter verktøy verktøyanlegget, som kan justeres i høyde og i riktig avstand til emnet.

FUNKSJON
Dreiebenken sørger for at emnet snurrer rundt, men det er dreiestålene som lager de finurlige utskjæ utskjæringene. Stålene finnes i utallige varianter, men med fem stål er du godt i gang.

NÅ KAN DU
Med litt øvelse kan du dreie skåler i all verdens utforminger og tresorter. Du kan dreie pepperkverner, lyse staker, skåler, lampeskjermer og trappespiler. Når du blir erfaren, kan tredreiingen bli reneste kunsten. Dyktige tredreiere kan forvandle en trestubbe på 40 kilo til en millimetertynn hatt med en kampvekt på bare 200 gram.

Jet JWL-1221VS Sett til 9900

Båndsliper

BESKRIVELSE
Den stasjonære båndsliperen er en solid slipemaskin, der små og store emner holdes i hånden mens de presses mot slipebåndet. Her bestemmer båndets lengde og bredde hvor store emner som kan bearbeides. Det “uendelige” slipebåndet er spent opp mellom to valser og drives av en el­motor. Hvis du vurderer å investere i en båndsliper, kan du med fordel kjøpe en med innebygget tallerkensliper.

FUNKSJON
Den stasjonære båndsliperen kan slipe både plane og krumme emner. Slipebåndet kan justeres fra vannrett til loddrett posisjon. Det kan slipes i innvendige krumminger ved hjelp av slipebåndets ytterside. Tallerkensliperen er dessuten utstyrt med et arbeidsbord som kan tiltes, noe som blant annet er praktisk ved sliping av mindre emner.

NÅ KAN DU
Med en stasjonær båndsliper kan du raskt og enkelt slipe all verdens treemner.

Jet JSG-96 Sett til 8000 kr

Resultatet blir ikke bedre enn de dreiestålene du bruker

Det finnes et hav av dreiestål, men du trenger i realiteten kun fem typer: et U-stål (1), en dreiemeisel (2), et stikkstål (3) og et rett (4) og et buet skrapestål (5). De tre første er til skjæredreiing, som er den primære dreieteknikken. Det er likevel typisk U-stålet du bruker mest. De to siste er til skrapedreiing, som er en teknikk som utelukkende brukes til å fjerne små ujevnheter fra skjæredreide overflater. Skrapestålene skal gjerne være minst 10 mm.

Et U-stål (1), en dreiemeisel (2), et stikkstål (3) og et rett (4) og et buet skrapestål (5)

Søylebormaskin

BESKRIVELSE
I prinsippet er en søylebormaskin en bormaskin som er montert på en søyle. Den fungerer ved at boret senkes ned i emnet ved hjelp av et håndtak. Maskinens lille integrerte arbeidsbord kan dessuten heves og senkes på søylen.

En søylebormaskin kan være reimtrukket (med kilereim) eller girdrevet. Hastigheten på de reimdrevne modellene justeres ved å flytte kilereimen, mens den på de girdrevne, som typisk har to gir, ofte justeres elektronisk ved hjelp av en dreieknapp.

Det er viktig å vurdere hvor store emner du skal jobbe med før du investerer i en søylebormaskin. Boredybden varierer nemlig etter hvor langt spindelen kan vandre. I tillegg er det vesentlig å kjenne avstanden mellom boret og borsøylen, fordi det har betydning for hvor langt inn på for eksempel en stor treplate du kan bore. På samme måte bør du sjekke kapasiteten på borchucken for å få en idé om hvor store bor den faktisk kan håndtere.

Som ekstra tilbehør er en maskin maskinskrustikke til å sette fast emnene med vanskelig å komme utenom.

FUNKSJON
Søylebormaskinen kan bore helt loddrette hull i diverse emner. Avhengig av bortypen kan det bores i tre, metall, stein og kunststoff. Dybdestoppet på maskinen sikrer at det kan bores mange hull med akkurat samme dybde.

NÅ KAN DU
Med en søylebormaskin kan du gjøre alt loddrett borearbeid millimeter-presist. Du kan for eksempel forbore til pluggskjøter og bore hull til rundstokker i rekkverk. I metall kan du raskt øke hullstørrelsen i beslag og bore ut til gjengehull.

Scantool 25A Sett til 12.400 kr

Ekstrautstyr som er kjekt å ha

Benkesliper

Den lille, sterke slipemaskinen er fin når dreiestålene er blitt sløve og må slipes.

Sponavsug

Det er både ubehagelig og helseskadelig å puste inn trestøv og fine partikler. Men med et effektivt sponsugings-anlegg kan du fange det verste.

Kompressor

Selv om sponsugingsanlegget gjør sitt for å hindre støvet i å bli virvlet rundt i hele verkstedet, klarer du ikke å unngå at det legger seg støv. En kompressor er derfor fin til å blåse vekk støv fra diverse flater og kroker. Den er også fin å ha når klærne dine er helt dekket av støv.

Bordfres

BESKRIVELSE
Det finnes både håndholdte overfreser og overfreser montert under spesielle fresebord. Men er du en ivrig treentusiast, og har du plass, er en dedikert bordfres veien frem. Den kjennetegnes ved at fresedelen er integrert i kabinettet til bordet, der fresestålet stikker opp gjennom “bordplaten” til kabinettet. Fresestålet kan justeres i høyden, og bordfresen kan typisk føre fresestål med en skaftstørrelse på 12 mm og en diameter på helt opptil 90 mm.

Emnet føres langs et sideanlegg, og på flere bordmodeller følger det med et vinkelanlegg. Av sikkerhetshensyn bør fresestålet være avskjermet, slik at du ikke risikerer å få fingrene i maskinen hvis du for eksempel mister grepet på emnet. Fresearbeid støver voldsomt, derfor bør fresebordet ha et støvsugeruttak.

FUNKSJON
Fresens arbeidsområde er stort. I den enklere enden gir den trearbeidet ditt en flott finish når kantene på emner avrundes eller avfases. Emnekanter kan utstyres med utallige profiler - det er kun samlingen du har av fresestål som setter begrensningen.

NÅ KAN DU
Med et 45-graders fasstål kan du avfase listekanter. Med et kvartstaffstål kan du lage klassisk listverk, og med hulkilstålet kan du lage hul-killister til for eksempel overgangen mellom veggen og taket. Notfresstål freser tapphull og tapper, og en ambisiøs gjør det selv-er kan også kjøpe et fresestålsett, slik at han eller hun kan lage kjøkkenfronter med rammer og fyllinger i beste bondestil.

Luna BSM 40 T Sett til 26.000 kr

Tre typer fresestål

Notstål

Det enkleste og mest allsidige. I de fleste sett er det tre-fem notfresestål med diametere fra 3 til 12 mm. De minste brukes til spor, for eksempel til tynne skyvedører, mens de større kan brukes til alt fra dype grep til tynne utfresinger til beslag.

OPPGAVER: Noter, skarpkantede hull, nedfelte beslag og mye mer.

Kvartstaffresestål

Stålet etterlater en flott buet kant med en vannrett fals i bunnen av profilen, fordi kulelageret er mindre enn bunnskjæret på stålet. Pynter blant annet på listverk og fås i mange størrelser.

OPPGAVER: Karmer, sprosser og listverk.

Fasfresestål

Det populære kantstålet avfaser kanten til 45 grader raskt og helt jevnt. Alt etter hvor dypt stålet står i sålen, kan fasen bli alt fra en hårfin avfasing før maling, til en markant, bred fas - eventuelt med en rett fas øverst. Stålet er dessuten godt egnet til å forberede skråskjøter kant mot kant.

OPPGAVER: Enkle skrå kanter og sammenføyninger.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy