Et tregulv tilegner seg med tiden både skader og hakk, også selv om du passer godt på det. Det er med på å gi treet karakter og sjarm, men det kan også bli for mye, og da kan du velge å reparere det. Det finnes forskjellige metoder for å reparere gamle tregulv og hakk i gulvet.

Bruk en overfres og lag en “lus”

Hvis du vil skifte ut en bit med et et stygt hakk i et gulvbord, kan du lage det som snekkeren kaller en “lus”; en lapp på gulvbordet. Tradisjonelt er det et presisjonsarbeid med stemjern og en erfaren hånd, men med overfresen er det blitt en mye enklere oppgave. Med den skjærer du en centimeter ned i gulvplanken du skal reparere, og skjærer et tilsvarende stykke av en annen gulvplanke, som du deretter limer fast i hullet.

Skift ut hele gulvplanken

Om gulvplankene har fått gjennomgå mye, kan det være en god ide å bytte dem ut i stedet for å reparere dem. Det finnes forskjellige metoder til å skifte ut gulvplanker, og felles for alle, er at det er viktig å få spikerne slått gjennom ordentlig, så du kan fjerne de ødelagte gulvplankene.

Finn et bord som passer

Den største utfordringen når du skal lage en reparasjon av tregulv, kan fort vise seg å være å finne et bord som passer til det gamle. Om du lager en lus, eller velger å skifte ut bordet helt, må du finne en erstatning som ligner på det gamle tregulvet. Da må du ut og lete blant restematerialer, eventuelt hos en tømrer, eller lete på en gjenbruksstasjon.

Mange forskjellige metoder

Klikk til høyre for å laste ned PDF-en hvor Gjør Det Selv viser deg tre metoder du kan bruke til å reparere et tregulv. Det er ikke den enkleste gjør det selv-oppgaven, og som nevnt kan det være en utfordring å finne gulvplanker som erstatter de gamle. Men hvis du gjør som i guiden, kan det enkelt la seg gjøre å lage en flott reparasjon av det gamle tregulvet.