Cookies- og Brukervilkår


Spar på vannet

I en økologisk hage er det helt naturlig å spare på naturens ressurser der det lar seg gjøre. Særlig er det god økologi i å tenke på vannet. For det er ikke bare regnvann Maren samler opp og bruker om igjen.

Her er det et spann fullt av gressavklipp. Avklippet vil hun med fordel utnytte i kjøkkenhagen. Og det får bønnene glede av. De har det nemlig best hvis de ikke tørker for mye ut. For å minske fordampingen, sprer Maren gressavklippet langsmed bønneraden. Gresset hjelper deretter med å holde på fuktigheten i jorda.

Det betyr ikke så mye at gresset er litt tørt, men vær oppmerksom på at det ikke bør inneholde altfor mange ugressfrø når du klipper det. Har du ikke nok gressavklipp, kan du også legge et lite lag med kompost. Det gir samme effekt.

Når du dekker til jordoverflaten på denne måten, fordamper fuktigheten saktere fra jorda. Det betyr at vekstene kan nøye seg med mindre vann. Du kan også redusere vannforbruket ditt ved å etablere dryppvanning i hagen.

Slangen her er perforert med hull for hver halve meter, slik at vannet kan dryppe stille og rolig der hvor det gjør godt - uten videre fordamping. Slangen her er litt stiv å jobbe med. Så Maren mykner først enden av slangen i en kopp varmt vann, så den blir litt lettere å jobbe med.

Først setter hun en slangeklemme rundt slangen, som er lukket med en propp i den ene enden. Den andre enden forsyner hun med en kobling inne i slangen, som hun spenner godt fast med båndet. Koblingen passer inn i en vanlig vannslange.

Så anbringer hun dryppslangen i det nyanlagte staudebedet. Slangen må sno seg litt, så den kommer godt rundt alle plantene i bedet. Det sikrer hun seg ved å feste slangen med ganske alminnelige teltplugger.

Det gjelder selvfølgelig å være litt forsiktig når hun legger slangen ned, så plantene ikke kommer til skade. Slangen er nå på plass og koblet på vannkranen.

Når Maren skrur på vannet, drypper det direkte ned til plantene, så fordampingen blir så liten som mulig. På den måten sparer hun veldig mange liter vann i løpet av sesongen.

Relaterte artikler

 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

 • Slik bygger du en flott hagesti

  Slik bygger du en flott hagesti

  04/04 Er du lei av våte sko når du skal gjennom hagen? Da er en hagesti den rette løsningen. Vi viser deg hvordan du enkelt bygger en sti i tre.

  Vanskelighetsgrad 1/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss