Cookies- og Brukervilkår


Spar på vannet

I en økologisk hage er det helt naturlig å spare på naturens ressurser der det lar seg gjøre. Særlig er det god økologi i å tenke på vannet. For det er ikke bare regnvann Maren samler opp og bruker om igjen.

Her er det et spann fullt av gressavklipp. Avklippet vil hun med fordel utnytte i kjøkkenhagen. Og det får bønnene glede av. De har det nemlig best hvis de ikke tørker for mye ut. For å minske fordampingen, sprer Maren gressavklippet langsmed bønneraden. Gresset hjelper deretter med å holde på fuktigheten i jorda.

Det betyr ikke så mye at gresset er litt tørt, men vær oppmerksom på at det ikke bør inneholde altfor mange ugressfrø når du klipper det. Har du ikke nok gressavklipp, kan du også legge et lite lag med kompost. Det gir samme effekt.

Når du dekker til jordoverflaten på denne måten, fordamper fuktigheten saktere fra jorda. Det betyr at vekstene kan nøye seg med mindre vann. Du kan også redusere vannforbruket ditt ved å etablere dryppvanning i hagen.

Slangen her er perforert med hull for hver halve meter, slik at vannet kan dryppe stille og rolig der hvor det gjør godt - uten videre fordamping. Slangen her er litt stiv å jobbe med. Så Maren mykner først enden av slangen i en kopp varmt vann, så den blir litt lettere å jobbe med.

Først setter hun en slangeklemme rundt slangen, som er lukket med en propp i den ene enden. Den andre enden forsyner hun med en kobling inne i slangen, som hun spenner godt fast med båndet. Koblingen passer inn i en vanlig vannslange.

Så anbringer hun dryppslangen i det nyanlagte staudebedet. Slangen må sno seg litt, så den kommer godt rundt alle plantene i bedet. Det sikrer hun seg ved å feste slangen med ganske alminnelige teltplugger.

Det gjelder selvfølgelig å være litt forsiktig når hun legger slangen ned, så plantene ikke kommer til skade. Slangen er nå på plass og koblet på vannkranen.

Når Maren skrur på vannet, drypper det direkte ned til plantene, så fordampingen blir så liten som mulig. På den måten sparer hun veldig mange liter vann i løpet av sesongen.

Relaterte artikler

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

 • INNRED HAGEN: Oppmerking

  INNRED HAGEN: Oppmerking

  06/10 VIDEO: Før man går i gang med selve opparbeidelsen av hagen, er det viktig å få merket nøyaktig opp hvor alle hagens elementer skal være. Anleggsgartneren vil derfor merke opp hele hagen med snorer, som er spent ut mellom ...

 • INNRED HAGEN: Forberedelse

  INNRED HAGEN: Forberedelse

  06/10 VIDEO: Før du kan gå i gang med selve opparbeidelsen av din nye hage, må den gamle hagen ryddes. Det kan være en ganske stor jobb, og selv her i Mortens lille forhage er det nok å ta fatt i. Det er ikke annet å gjøre enn å ta ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss