Cookies- og Brukervilkår


Spar på vannet

I en økologisk hage er det helt naturlig å spare på naturens ressurser der det lar seg gjøre. Særlig er det god økologi i å tenke på vannet. For det er ikke bare regnvann Maren samler opp og bruker om igjen.

Her er det et spann fullt av gressavklipp. Avklippet vil hun med fordel utnytte i kjøkkenhagen. Og det får bønnene glede av. De har det nemlig best hvis de ikke tørker for mye ut. For å minske fordampingen, sprer Maren gressavklippet langsmed bønneraden. Gresset hjelper deretter med å holde på fuktigheten i jorda.

Det betyr ikke så mye at gresset er litt tørt, men vær oppmerksom på at det ikke bør inneholde altfor mange ugressfrø når du klipper det. Har du ikke nok gressavklipp, kan du også legge et lite lag med kompost. Det gir samme effekt.

Når du dekker til jordoverflaten på denne måten, fordamper fuktigheten saktere fra jorda. Det betyr at vekstene kan nøye seg med mindre vann. Du kan også redusere vannforbruket ditt ved å etablere dryppvanning i hagen.

Slangen her er perforert med hull for hver halve meter, slik at vannet kan dryppe stille og rolig der hvor det gjør godt - uten videre fordamping. Slangen her er litt stiv å jobbe med. Så Maren mykner først enden av slangen i en kopp varmt vann, så den blir litt lettere å jobbe med.

Først setter hun en slangeklemme rundt slangen, som er lukket med en propp i den ene enden. Den andre enden forsyner hun med en kobling inne i slangen, som hun spenner godt fast med båndet. Koblingen passer inn i en vanlig vannslange.

Så anbringer hun dryppslangen i det nyanlagte staudebedet. Slangen må sno seg litt, så den kommer godt rundt alle plantene i bedet. Det sikrer hun seg ved å feste slangen med ganske alminnelige teltplugger.

Det gjelder selvfølgelig å være litt forsiktig når hun legger slangen ned, så plantene ikke kommer til skade. Slangen er nå på plass og koblet på vannkranen.

Når Maren skrur på vannet, drypper det direkte ned til plantene, så fordampingen blir så liten som mulig. På den måten sparer hun veldig mange liter vann i løpet av sesongen.

Relaterte artikler

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss