Test av bor skrumaskiner: Maskinene fikk lov til å bore hull til batteriene var helt tomme. Den mest utholdende maskinen lagde fire ganger så mange hull som den dårligste.

Maskinene fikk lov til å bore hull til batteriene var helt tomme. Den mest utholdende maskinen lagde fire ganger så mange hull som den dårligste.

La oss slå fast én ting med det samme. Selv om de små bor-/skrumaskinene på 12 volt ligner lekemaskiner, er de alt annet enn det. Da vi gikk i gang med å teste, var planen å bore hull med et 10 mm trebor til batteriene var tomme. Det ble dog raskt klart for oss at vi ble nødt til å oppjustere til et spadebor på 28 mm. Ellers hadde vi fortsatt stått og boret.

Både batterier og maskiner er en del mindre enn 18 volts-modellene, som de siste årene har vært håndverkeres og gjør det selv-eres foretrukne valg. Samtidig er prisen også en hel del mindre. Testens dyreste deltaker koster cirka 2300 kroner, med lader og to batterier.

Men selv feltets billigste til bare 1200 kroner kan med stor sannsynlighet ta opp kampen med din nåværende maskin på 18 volt, hvis den er mer enn bare noen få år gammel.

Vi har seks deltakere med i testen, og alle selges i et sett med lader og to batterier. Fordi det er det samlede settet vi tester, ble begge batteriene også tømt da vi testet utholdenheten.

10,8 eller 12 volt bor-/skrumaskin

Mens noen fabrikanter markedsfører en del av deres el-verktøy og tilhørende batterier som 10,8 volt, kaller andre produsenter det for 12 volt. Det er faktisk ingen reell forskjell.

Det er bare snakk om to måter å måle det samme batteriet på. Spenningen på et fullt oppladet batteri er nemlig tett på 12 volt. Den gjennomsnittlige spenningen, til batteriet er utladet, er derimot på 10,8 volt.

Slik har vi testet bor-/skrumaskinene

Styrken ble testet ved å skru fem sponskruer på 6 x 110 mm helt til bunns, mens vi tok tiden. Deretter testet vi hastigheten med ti mindre sponskruer på 5 x 60 mm.

Det er likevel ikke nok å være sterk og rask. For å teste utholdenheten boret vi derfor hull med et 28 mm spadebor i en 20 mm MDFplate, til batteriene var helt tomme. Fordi det er et samlet sett vi har testet, er begge de medfølgende batteriene blitt tømt.

Maskinene er kompakte, men det er særlig lengden på hodet som er avgjørende for hvor enkelt det er å komme til på trange steder.

Uavhengig test

Magasinet Gjør Det Selv er 100 prosent uavhengig av produsenter, annonsører og andre kommersielle interesser.

Vår testredaktør undersøker markedet for hva som finnes, og håndplukker selv de maskinene han vil teste.

Alle produktene i testene blir utsatt for akkurat de samme harde prøvelsene, som du kan se nærmere beskrevet i artikkelen.

Vi har testet disse 6 bor-/skrumaskinene

  • BOSCH EASYDRILL 12-2
  • MAKITA DF332DSAJ
  • BOSCH GSR 12V-15
  • DEWALT DCD710D2
  • METABO POWERMAXX BS
  • STANLEY FMC011S2

LAST NED HELE ARTIKKELEN og se hvilken bor-/skrumaskin som klarte seg best.