Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lydisolering

Moderne innredninger med mange glatte flater gir problemer med støy i boligen. Her får du hjelp til effektiv støyisolering – uansett om støyen kommer fra ventilatoren eller gjennom døren, veggen, vinduene eller gulvet.

Alle artikler om lydisolering

Støyisolering av hjemmet

Hjemmet fylles opp av bråk fra for eksempel oppvaskmaskin og musikk fra ungenes høyttalere, samtidig som støy fra nærliggende veier også er vanskelig å ignorere. Heldigvis kan du med en riktig støyisolering bli kvitt mye av støyen. Og det krever heller ikke store ombygninger å lage støyisolering i huset. Et par meter med tetningslister i det gamle vinduet kan noen ganger være like god støyisolering som en to meter høy støyvold ut mot veien.

Enkel støyisolering

Det kan kanskje høres ut som noe vanskelig eller noe teknisk å lage støyisolering i hjemmet. Men det trenger faktisk ikke være så vanskelig. Noe støyisolering kan du rett og slett lage ved bare å innrede hjemmet på en annen måte. En stor bokhylle opp mot en vegg er for eksempel en god metode til å støyisolere mellom to rom. Et stort teppe kan også virke støyreduserende i et lokale.

Støyisolering av dør

Dørene i boligen kan ofte fungere som en motorvei for støy. Det skyldes hovedsakelig at mange dører til innendørs bruk, og særlig eldre dører, ikke er særlig robuste og at de ofte er bygd av tynne materialer uten tanke på støyisolering. Hvis du vil støyisolere døren, er du derfor nødt til å skifte ut den gamle døren med en dør bygget for støyisolering. Heldigvis er det å sette inn en støyisolert dør ikke noe særlig vanskeligere enn å sette i en helt vanlig dør. De fleste trinnene er de samme, forutsetningen er kun at selve døren og karmen er bygd for støyisolering. Resten handler om en fuge, så døren er godt støyisolert hele veien rundt.

LES MER: 3 metoder som gjør døren lydtett]

Støyisolering av tak

Støy fra overetasjen kan du bli kvitt uten at dine overboere eller andre som bruker etasjen trenger å dempe seg. Støyisoleringen får du ved å bygge en nedsenket himling med mineralull og to lag gipsplater. Denne typen støyisolering fjerner nemlig det meste av støyen fra overetasjen. Arbeidet er forholdsvis omfattende og du skal ta stilling til hva slags støy du gjerne vil isolere mot.

LES MER: Lag en himling som stopper støy

Støyisolering av vegg

Hvis du vil støyisolere veggen, skal du bygge en forsatsvegg. Faste materialer transporterer lyd godt, så derfor er det viktig at forsatsveggen ikke har kontakt med den eksisterende veggen. Deretter er det viktig at forsatsveggen bygges relativt solid, da dette også vil bidra til en ordentlig støyisolering.

SE VIDEO: Bygg en vegg som stopper lyden

Støyisolering er ikke alt

Du vil aldri kunne isolere deg fra alt støy. Men det finnes mange andre måter til å dempe støyen i boligen din på. For eksempel kan romklangen i et rom gjøre at støy oppfattes som høyere enn det kanskje er. Derfor kan innredningen av et rom også ha betydning for hvor mye støyen plager deg. Ut over innredningen finnes det også andre tiltak du kan gjøre for å utbedre støyen i boligen din.

LES MER: 10 støyproblemer: Her er løsningen

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake