Fiks en tett håndvask

Er håndvasken tett? Enten kan du fjerne proppen i avløpet med en toalettsugekopp, eller så kan du ta fra hverandre vannlåsen helt og rense alle delene grundig med et fettløsende rengjøringsmiddel.

Fiks en tett håndvask

En tett håndvask skyldes oftest kaker av fettrester blandet med mat eller hår.

Intro

En tett vask er irriterende, men et normalt og ganske u­dramatisk problem. Som regel skyldes det en propp av fett, hår eller matrester. Heldigvis er problemet enkelt å fikse.

Mange fettpropper kan løses opp med en liter kokende vann. Hvis det ikke kan la seg gjøre, har du to muligheter: Du kan bruke sugekopp, eller du kan rengjøre manuelt.

Det første du skal prøve, er å presse ut proppen med en toalettsugekopp. For at det skal fungere, må overløpet i håndvasken teipes igjen. Når det er gjort, kan det dannes et overtrykk i avløpet, og du kan prøve sugekoppen.

Fungerer det ikke, må avløp og vannlås adskilles og vaskes ren for propper.

Vannlåsen kan som regel adskilles uten spesialverktøy. Men bruk gjerne hansker for hygienens skyld. Vask delene med et fettløsende rengjøringsmiddel. Sjekk også om alle pakninger tetter godt.

Dette skal du bruke

Det skal ikke noe verktøy i bruk her. Men det er viktig å ha litt fettløsende vaskemiddel.

Du skal bruke:

  • Toalett-sugekopp
  • Vaskemiddel
  • Gummi-hansker
  • Eventuell Ny O-ring

Slik gjør du

1

Teip igjen overløpet. Først skal overløpet teipes igjen (hvis det er et). Er overløpet åpent, fungerer ikke sugekoppen, fordi det verken kan dannes over- eller undertrykk.

2

Prøv med en sugekopp. Dekk avløpet i håndvasken med en toalettsugekopp. Sørg for at gummien sitter tett mot vasken. Trykk sugekoppen ned, og dra den opp 5-10 ganger. Hvis det virker, kan du stoppe her.

3

Adskill vannlåsen. Hvis sugekoppen ikke løser problemet, må vannlåsen tas fra hverandre. Før du begynner, skal du sette et spann under avløpsrørene.

4

Fjern kaker og propper, og vask med vaskemiddel. Når du har tatt fra hverandre vannlåsen og resten av avløpet, skal du fjerne så mye skitt som du kan med fingrene. Deretter skal delene vaskes utvendig og innvendig med et fettløsende vaskemiddel.

5

Husk O-ringene. Før du setter sammen avløpet igjen, skal du sjekke at alle O-ringer er intakte og rengjort. Hvis en O-ring er skadet, skal den skiftes.

6

Smør med såpe. Når alt er rent og klart til å bli satt sammen, skal du finne frem litt oppvaskmiddel. Bruk såpen til å smøre sammenføyningene med. Da glir delene lettere sammen.

Video

TETT HÅNDVASK

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Håndvask