Kurs: BYGG UTEKJØKKEN

Bygg ditt eget utekjøkken selv! Her får du all den kunnskapen og ekspertisen våre håndverkere kan tilby. Vi hjelper deg fra A til Å, slik at du får et perfekt resultat.

1. Før du begynner

Alt dette får du i håndverkerkurset BYGG UTEKJØKKEN:

  • Rådgiving fra vårt team av håndverkere og eksperter.
  • Videokurs: 30 minutters kurs, der du lærer hvordan du murer en grill
  • 15 byggeveiledninger du kan bruke til utekjøkkenet ditt
  • Trinn for trinn-veiledninger og utførlige arbeidstegninger.
  • Mange videoer, 3D-modeller og materiallister.
  • Kort sagt: Du lærer å bygge et utekjøkken.

Oversikt over håndverkerkurset

Vurderer du å lage et utekjøkken, er du kommet til helt riktig sted. I dette store håndverkerkurset gjennomgår vi nemlig alt du trenger å vite for å oppnå et profesjonelt resultat.

Som du kan se i håndverkerkursets meny, tar vi en titt på alle de innledende vurderingene du må foreta deg. Det er for eksempel viktig å finne ut hvordan utekjøkkenet skal se ut, hvordan det skal innredes og hvilke behov du har når du skal bygge et utekjøkken.

Når du har lest gjennom alle de spennende kapitlene og sett alt det vårt store team av eksperter og håndverkere har å fortelle, er du klar til å sette i gang med selve jobben. Derfor får du også 15 byggeveiledninger med på kjøpet. Det er din garanti for et godt resultat.


Innledende vurderinger

Matlaging utendørs er ren og skjær livskvalitet. Hører du til blant dem som synes det er en skam å oppholde seg innendørs når været er godt, så er et utekjøkken en god investering. Riktig nok er en tradisjonell grill et godt skritt på veien, men det går med unødvendig tid til både forberedelser og opprydding i kjøkkenet innendørs hvis du ikke har fasilitetene du trenger utendørs.

Det er mange muligheter å velge blant - alt fra et lite avsettingsbord til grillen, til luksusutgaven med takoverbygg, kokeplate, innebygget grill, håndvask med rennende vann og avløp. Det mest tidkrevende er i virkeligheten å finne ut hvilken løsning som best dekker dine ønsker og behov. For selv med luksus-utgaven er selve byggingen snakk om en begrenset oppgave, der du vil kunne ha det meste ferdig i løpet av en helg eller to.


“Skikkelig” eller primitivt utekjøkken?

Du klarer ikke å få helt samme standard på et utekjøkken som på et kjøkken innendørs. Men avhengig av hvor mange detaljer du føyer til, kan du komme nokså tett på. Når du planlegger, kan du derfor med fordel bruke litt tid på å avstemme drømmer og den lange listen med ønsker til lekre detaljer med hverdagens mer realistiske betingelser.

Hvis du hører til dem som egentlig bare liker å grille en pølse eller en biff når solen skinner, så kan du spare en masse tid og penger ved å begynne i det små med et funksjonelt avsettingsbord til grillen, med litt hyller og noen kroker til grillutstyret.

Hvis det viser seg at utekjøkkenet blir ordentlig mye brukt, kan du utvide, bygge om eller bygge nytt, akkurat som du kan med alt annet i huset – bare mye enklere og billigere. Neste skritt er kanskje en større benkeplate med innebygget vask, rennende vann og avløp? Eller den helt store luksus-utgaven med takoverbygg, innebygget grill og strøm til kokeplate og kjøkkenmaskiner?


Permanent eller kun til bruk i godt vær?

Før du bygger, skal du ha kontroll på plasseringen. Skal utekjøkkenet stå under et permanent takoverbygg, kan du bygge alt av tre. Men skal det stå under åpen himmel, må det lages av materialer som kan tåle vær og vind. Skal kjøkkenet kunne flyttes rundt i hagen, avhengig av hvor det er le og sol, er det verdt å investere i kraftige hjul av god kvalitet. Da kan kjøkkenet enkelt trilles rundt, og låses slik at det står stabilt.

Du bør også tenke på hvor stor plass du har til et utekjøkken. Har du stor og god plass på terrassen, kan et permanent utekjøkken i nærheten av spiseplassen gi muligheten til at hele familien kan være sammen om matlagingen. Til en liten terrasse, der det er mer “kamp” om plassen, vil et fleksibelt kjøkken som enkelt kan flyttes eller slås sammen, ofte være en bedre løsning.


Hvilke muligheter finnes til benkeplaten?

Rustfritt stål, sink, betong, granitt eller hardtbrente fliser er opplagte materialer til benkeplate til et utekjøkken. Det er enkelt å rengjøre og det tåler vær og vind. Du skal likevel være oppmerksom på at særlig betong er tungt, så det egner seg primært til et utekjøkken som har en fast plass.

En benkeplate av tre er både enkel og billig å lage. Men velger du tre, skal du være klar over at det krever jevnlig vedlikehold, og at du i tillegg bør sørge for at kjøkkenet er tildekket det meste av tiden. Ellers vil benkeplaten raskt bli medtatt. Ikke bruk trykkimpregnert tre – det skal ikke ha kontakt med matvarer. Velg i stedet rent treverk og heldekkende maling.


Hvor mye oppbevaringsplass?

Oppbevaringsplass er uunnværlig. Er utekjøkkenet stort og under tak kan du spare mange turer frem og tilbake til kjøkkenet inne i huset ved å tenke inn masser av plass, for eksempel på hyller og i lukkede skap, slik at alt kjøkkenutstyret du skal bruke har sin faste plass utendørs.

Men selv i et lite avsettingsbord til grillen kan det med litt planlegging bygges inn smarte detaljer, som gir plass til de tingene du skal bruke til å lage mat. På benkeplaten er det plass til et fat med det du skal grille. Under kan du lage hyller til tallerkener og fat, samt til utstyr som står ute permanent, for eksempel grillstarter og grillkull, eller gassflasken til grillen. På sidene kan du montere kroker til grillutstyret og kanskje en holder til kjøkkenrullen.


Med eller uten kjøkkenvask?

En vask i benkeplaten gir deg mulighet til å flytte stort sett hele matlagingen utendørs. Da kan du både vaske hender, rengjøre grønnsaker og skylle av skittent dekketøy. Er benkeplaten av tre, kan du bare sage et hull til en vask. Men hvis du for eksempel støper benkeplaten i betong, skal du vite nøyaktig hvor vasken skal plasseres, slik at du kan tilpasse en støpeform etter det. Du kan også velge en dyrere løsning med en benkeplate i rustfritt stål med innebygget vask, som bare skal monteres oppå et treskjelett.

Når det gjelder tilkobling av vann, er den enkleste løsningen å trekke en vannslange fra en utendørs kran og og koble den til armaturet i utekjøkkenet.

Til avløpet fra vasken har du flere muligheter. Enten kan det gå til et spann du har stående under vasken. Eller så kan du koble det til et fast avløp, som er tilknyttet det øvrige avløpssystemet ditt. En mellomting er å grave ned et rør som trekkes til et sted avløpsvannet håndteres slik at det ikke gjør noen skade, hvis du har muligheten til det.


Med eller uten tak?

Til et mobilt, lite utekjøkken kan du nøye deg med en en stor parasoll som en enkel og fleksibel løsning. Hvis utekjøkkenet skal plasseres permanent under åpen himmel, kan du med fordel vurdere om du vil bygge et tak på det.

Taket beskytter konstruksjonen delvis for vær og vind. Det betyr også at du slipper å flytte all maten inn hvis det skulle komme en liten byge. Er taket stort nok, kan du også stå under det og fortsette matlagingen selv om det regner. Et utekjøkken med tak har også den fordelen at det kan gi litt skygge til både kokken og maten i stekende sol.

2. Komplett oversikt

Få den beste innredningen

Akkurat som på et innendørs kjøkken, gjelder det først og fremst å tenke på utekjøkkenet som en funksjonell arbeidsstasjon. Og det er slik sett likegyldig om du velger å lage en modell med mange detaljer eller et mindre arbeidsbord til å supplere grillen.

Utover å velge egnede byggematerialer, gjelder det å tenke på hvilke ting det er behov for og hvordan de plasseres i forhold til hverandre. Da kan plassen utnyttes optimalt, slik at utekjøkkenet blir en så god arbeidsplass som mulig.

På tegningen under kan du klikke deg rundt og lese mer om innredning og smarte detaljer.

Benkeplate

Har du plass til det, så velg en arbeidsbenk med plass til både matvarer, et stort skjærebrett og til at det kan stå to personer ved benken samtidig. Er kjøkkenet med innebygget grill, så tenk også på plass til et avsettingsfat ved siden av.

Hyller

Åpne hyller gjør det enkelt å komme til de tingene du skal bruke. Under benkeplaten kan det være plass til større ting som fat, panner, grillkull og annet. Bygger du en høy vegg bak benkeplaten, kan du sette opp smale hyller med plass til krydder, marinader og annet grill-tilbehør.

Skap

Til store, faste utekjøkken er det en god idé med faste skap, slik at kjøkkenutstyret ikke blir skittent av å stå utendørs.

Kroker og annet

Utnytt sidene på utekjøkkenet til å henge opp for eksempel grilltang, grillhansker og grytekluter. Tenk eventuelt også inn en kjøkkenrullholder.

Avfall

En helt vanlig bøtte med en plastpose i fungerer helt utmerket som avfallsdunk. Går du etter et stort kjøkken, som du regner med å bruke det meste av sommeren, kan du vurdere å bygge inn en avfallsdunk i selve innredningen. Da står den ikke og tar plass på terrassen.

Grill

Grillen er som regel helt sentral i utekjøkkenet. Derfor kan du velge å integrere den i benkeplaten og dessuten lage plass til gassflaske eller kull og briketter. Dermed har du alt samlet. Vurder også om du kan lage en fleksibel løsning, slik at grillen enkel kan skiftes ut med en ny modell. Er utekjøkkenet fastmontert, er en integrert grill ikke alltid en god idé. Da kan den ikke flyttes, hvis røyken for eksempel kommer rett inn over spisebordet.

Gassbluss

Med et gassbluss kan du også koke grønnsaker, poteter, ris eller pasta i utekjøkkenet. Du kan velge å integrere et gassbluss i selve benkeplaten, men den enkleste og mest fleksible løsningen er et enkelt, frittstående gassbluss eller en elektrisk kokeplate som du kan sette opp på benken ved behov.

Takoverbygg

Står kjøkkenet ute i det fri, får du mer glede av det hvis det er et fast tak over det – gjerne med et stort utstikk. Da er både du og matvarene beskyttet mot regn og direkte sol. Alternativt kan du bruke en stor parasoll.

Vask

En vask er en stor bonus i et utekjøkken – også selv om det bare er kaldt vann i kranen. Vanntilførsel og avløp kan klares enkelt med henholdsvis en vannslange og et spann, eller mer luksuriøst med tilkobling til det faste vann- og avløpssystemet til huset.

Hjul

Setter du hjul under kjøkkenet, får du muligheten til å flytte rundt på det. Det er dog primært aktuelt på mindre modeller. Bruk kraftige hjul som kan låses, slik at kjøkkenet står helt fast.

Strøm

En stikkontakt i nærheten av utekjøkkenet gir deg muligheten til å koble til kokeplate og kjøkkenmaskiner.

3. Lær av håndverkeren

1.

Videokurs: Murt hagegrill

I denne over 30 minutter lange videoen lærer du alt som skal til for å mure opp en hagegrill etter alle kunstens regler. Mureren viser hele prosessen fra start til slutt, slik at du har alle forutsetninger for å få et flott resultat hjemme hos deg selv. Videoen er spekket med tips, forklaringer av murerbegrep og grundige, pedagogiske forklaringer på hele prosessen fra planlegging til den avsluttende finpussen:

  • Oversikt med grundige arbeidstegninger
  • Plassering, oppmåling og utgraving til fundament
  • Støping av fundament
  • Oppmuring av rette sider
  • Oppmuring av buer
  • Oppmuring av pipe
  • Avslutning med tegltak
  • Fuging av utvendig murverk
  • Pussing av innvendig murverk
  • Pussing av sokkel
Video

4. Verktøy

Det krever ikke en masse spesialverktøy å bygge et flott utekjøkken, så lenge du bygger det meste av konstruksjonen i tre. Men det er fordel å ha en god skrumaskin – gjerne med to batterier, en kappsag til nøyaktig kapping av stolper, lister og kledningsbord og en stikksag til buede former som utskjæring til en grill eller en kjøkkenvask. I tillegg er det også en fordel med en sirkelsag eller en dykksag med føringsskinne til lange, rette snitt, hvis du velger en benkeplate av massivt tre eller å bruke byggeplater til deler av konstruksjonen.

Planlegger du å mure opp utekjøkkenet helt eller delvis, får du bruk for å supplere med litt forskjellig murerverktøy, for da skal du bruke forskjellige fuge- og murerskjeer og stål- og pussebrett. De fleste av disse verktøyene må du også ha hvis du vil bygge en pizzaovn. I tillegg er en blandevisp på en kraftig skrumaskin til stor hjelp når mørtel og betong skal blandes.


Stikksag

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Video

Skrumaskin

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Video

Sirkelsag

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong, murverk og kunststoff.

Video

Dykksag

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Video

Kapp-/gjærsag

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

5. Byggeveiledninger

Byggeveiledninger til utekjøkken

Byggeveiledninger til pizzaovn

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Utekjøkken