Slik renser du avløp og vannlås

Rens avløp og vannlås manuelt i stedet for å helle sterke kjemikalier ned i avløp, kloakk og videre ut i avløpssystemet.

Når avløpet sier stopp, kan noen få støt og sug med avløpspumpen håndtere det akutte problemet. Men fortsetter avløpet å blokkere, sitter det en større propp i selve avløpssystemet, og det kan lønne seg skru av vannlåsen og fjerne proppen manuelt.

Slik renser du vannlås og avløp

  1. Vannlåsen demonteres ved å løsne de store mutterne eller boltene som holder delene sammen. Bruk begge hendene og hold i mot.
  2. Demonter hele systemet, slik at du kan rense de enkelte delene for fett og smuss. Bruk varmt vann og rengjøringsmiddel.
  3. Hvis det sitter en propp i selve vannlåsen, kan den frigjøres med en tykk ståltråd, som bøyes og brukes til å stake vekk proppen med.
  4. Vask og børst rørene innvendig, slik at de igjen blir glatte og fri for alt belegg som er med på å skape propper og forstoppelse.
  5. Sjekk alle delene som sitter i avløpet. Skift dem om nødvendig, og skru dem ordentlig på plass, slik at avløpet er tett når de samles.

Vannlås med fotventil

Hvis vannlåsen har en stor bolt på siden i bunnen av røret, kan du i første omgang nøye deg med å skru den ut og rense selve vannlåsen gjennom fotventilhullet. På gamle og tilgrodde vannlåser kan fotventilen sitte godt fast. Vær tålmodig når den skal skrus av, og ikke bruk for mye krefter. Prøv i stedet å lirke den opp med små rykk.

  1. En bunnpropp i vannlåsen kan løsnes, slik at vannlåsen kan renses, uten at hele rørsystemet trengs å demonteres.
  2. Har ikke avløpet bunnpropp, renses det gjennom avløpet til vasken.
  3. En såkalt pungvannlås sitter montert med gjenger, og kan skrus av og på med hendene.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Kjøkkenvask