Kurs: BYGG TERRASSE

Skal du bygge en terrasse er det her du skal begynne. Vi har samlet alt materialet du får bruk for, slik at du oppnår et profesjonelt resultat.

1. Før du begynner

Alt dette får du i håndverkerkurset BYGG TERRASSE:

  • Rådgiving fra teamet vårt av håndverkere og eksperter.
  • Håndverkerkunnskap som sikrer et profesjonelt resultat.
  • Priseksempler på alle deler av prosjektet.
  • 20 byggeveiledninger du kan bruke som oppskrifter.
  • Trin for trinn-veiledninger og utførlige arbeidstegninger.
  • Mange videoer, 3D-modeller og materiallister.
  • Kort sagt: Du lærer å bygge en terrasse.

Oversikt over håndverkerkurset

Vurderer du å bygge en terrasse, er du havnet på riktig sted. I dette store håndverkerkurset gjennomgår vi nemlig alt du trenger å vite for å oppnå et profesjonelt resultat.

Som du kan se i håndverkerkursets meny, er vi innom alle de innledende vurderingene du bør foreta deg. Det er for eksempel viktig å bestemme deg for hvordan terrassen skal se ut, og du skal kjenne en masse grunnleggende konstruksjonsprinsipper, slik at du er sikker på at terrassen blir liggende solid i mange år fremover. I tillegg er det her i håndverkerkurset du får den knivskarpe økonomiske oversikten, slik at du har kontroll på at kostnadene ikke løper av gårde.

Når du har lest alle de spennende kapitlene og lært alt som vårt store team av eksperter og håndverkere har å lære bort, er du klar til å sette i gang med selve jobben. Derfor får du også 20 byggeveiledninger med på kjøpet. Det er din garanti for et godt resultat.


Innledende vurderinger

Når du går ut på terrassen, er du ikke lenger inne i huset. Men du er heller ikke ute i hagen. Terrassen forbinder de to og gjør huset litt større, og den forlenger utesesongen både vår og høst. På terrassen er det et gulv som inne i huset, slik at du kan gå i sokkelesten uten å bli våt, og du kan sette møbler på terrassen uten at de vipper.

Når det er godt vær kan du sitte og nyte solen og kikke på hagen. Til gjengjeld blir det både kaldt, vått og vindfullt på terrassen når været slår om.

Uansett om du velger å bygge terrassen stor eller liten, rund eller firkantet, høy eller lav, i tre eller kompositt, med eller uten rekkverk, så kommer du til å leve med valgene i mange år. For terrassen holder lenge, og du kommer til å tilbringe mange timer på den. Derfor er det en rekke spørsmål du skal stille deg før du så mye som vurderer å kjøre til byggvarehuset.


Hardt eller mykt tre?

Det viktigste valget er hvilken tresort terrassen skal kles med. Hva du velger her kommer nemlig til å ha betydning for levetid, utseende og hvordan du skal gripe an oppgaven. I tillegg er det også forskjell på hvor mye vedlikehold terrassen kommer til å kreve fremover. Det er grovt sagt tre veier å gå.

Trykkimpregnerte terrassebord i furu er det billigste. De er enkle å jobbe med, og hvis du sørger for å rense dem og gi dem terrasseolje hvert annet år, vil de holde lenge. De fås enten med den klassiske grønne impregneringen eller i en brun variant du kan se her, som får dem til å se ut som dyrere materialer i mørkt tre. Hvis du ikke liker fargen, kan du endre den ved å bruke en terrasseolje med fargepigment.

Terrassebord i harde tresorter som Ipé, Bangkirai eller Cumaro er solide og hardføre alternativ. Det er en dyrere løsning, men det er også en pen løsning, og hardtre er lettere å vedlikeholde. Til gjengjeld er det vanskeligere å jobbe med, fordi materialene er hardere og sprøere. Du må forbore til alle skruer, og sagblad og bor blir raskere slitt når de brukes i hardt tre.

Terrassebord i kompositt. Bordene har åretegninger og ligner umiddelbart på tre, men de er laget av en blanding av tre og et plastisk bindemiddel som gir en sterk overflate. Det betyr at de ikke er så sårbare overfor vær og vind, slik at de kun krever et minimum av vedlikehold. Kompositt kan være nesten like dyrt som enkelte hardtrealternativer. Velger du svart kompositt, skal du være oppmerksom på at terrassegulvet kan bli veldig varmt å gå på når solen steker.


Hvor i hagen skal terrassen være?

Det opplagte svaret er selvfølgelig at terrassen skal ligge der terrassedøren er, slik at du kan trå rett ut på den. Men det er ikke alltid terrassedøren vender mot det verdenshjørnet hvor det er mest sol eller le i hagen. Derfor skal du bestemme deg for hva som er viktigst; morgensol, kveldssol eller le for vinden?

Hvis det ikke passer med terrassedøren, og terrassen vil ligge bedre rundt hjørnet, kan du vurdere å bygge en gangbro, slik at du hele tiden tråkker på et lunt tregulv. Gangbroen er egentlig bare en smal terrasse som går langs huset fra terrassedøren til terrassen. Det kan også være andre hensyn å ta, som for eksempel tilgang fra hagen til terrassen eller utsikt mot naturen.


Hvordan skal terrassen se ut?

De fleste terrasser er firkantet og kledd med bord i samme tresort i samme bredde, som ligger i samme retning. Det er enkelt, og det ser bra ut. Men det finnes mange muligheter til å gjøre noe ekstra ut av detaljene, slik at terrassen blir enda flottere.

Du kan vurdere om den skal være helt firkantet eller om det eventuelt skal være et innhakk i et av hjørnene eller en runding ut mot hagen. Du kan også dele opp terrassen i felt ved å legge et bord i en annen retning for hver annen meter. Det er også mange som velger å legge et bord som en ramme rundt gulvet, kanskje med et litt mørkere bord som gjæres i hjørnene. Vær oppmerksom på at konstruksjonen under må endres litt hvis du legger bordene i et annet mønster.

Du skal også ta stilling til om du vil se på alle skruehodene, eller om du vil ha skjulte skruer. Det er flere måter å skjule skruene på. Den mest elegante, men også vanskeligste, er å proppe alle skruehullene med en trepropp i en kontrastfarge.


Skal terrassen skjermes?

Det kan være flere gode grunner til å lage en form for avslutning eller rekkverk på hele eller deler av terrassen. Det kan være for å stenge inne hunden eller hindre at barna faller ned hvis det er en høy terrasse. Det kan også være for å kunne sitte i le for kveldsbrisen når dere spiser utendørs på sensommeren.

Uansett formål er det mange forskjellige løsninger å velge blant. Du kan bygge alle tenkelige former for rekkverk og gelendere, men vær oppmerksom på at det er mye enklere å lage det hvis du planlegger det inn fra starten. Hvis du først får ideen til et rekkverk etter at terrassen er tatt i bruk, vil du ofte bli nødt til å fjerne noen av terrassebordene igjen for å kunne feste stolpene til rekkverket.

Det er deilig å kunne sitte i le på terrassen, men det fjerner litt av utsikten og det ødelegger også noe av fornemmelsen av å sitte ute når du blir sperret inne. Den dyre løsningen er et glassrekkverk. Det finnes forskjellige system i varierende prisleier, men felles for alle er at de skal sitte godt fast, for vinden kan ta godt tak i glasset. En annen mulighet er å lage eller kjøpe et leseil, som bare trekkes for når det blåser.


Skal terrassen være overbygd?

Hvis du gjerne vil bruke terrassen hele året, kan det være en idé med et tak over hele eller deler av den. Det kan enten være for å kunne sitte i skyggen og spise når solen steker, eller det kan være for å kunne sitte tørt når det regner.

Hvis det er skygge du søker, kan du i prinsippet klare deg med en stor parasoll, men du kan også bygge et luftig treskjelett over terrassen og la noen klatreplanter vokse opp og danne et slags tak. Du kan også sette opp et par kraftige stolper og skru inn noen kroker, slik at de kan holde et solseil når det er behov for det.

Hvis du vil forlenge utesesongen, er det opplagt å bygge et tak over en del av terrassen. Vil du beholde sollyset, kan du dekke taket med gjennomsiktige trapesplater eller kjøpe de litt dyrere termoplastplatene, som ikke danner kondens på undersiden.


Har du behov for en trapp?

Hvis det er en høy terrasse, sier det seg selv at du blir nødt til å bygge en trapp, slik at du kan gå ned til hagen. Men en trapp kan også være en god idé selv om terrassen ikke er så høy.

Hvis terrassen er hevet bare 40 cm over bakken, kan du med fordel lage et trappetrinn eller to. Trinnene kan være et par meter i bredden, eller de kan gå hele veien fra hjørne til hjørne. Du kan enten bruke dem til å sette blomsterkrukker på eller du kan sitte på trinnene.

Det er detaljer som for eksempel et par brede trinn ned mot hagen som gjør at terrassen blir brukt til noe annet enn bare å sitte og spise på.


Krydderurter eller blomster?

Det er opplagt å kombinere terrassen med krydderurter eller blomster. Det er både praktisk og hyggelig. Det kan enten være et helt enkelt høybed på en halv ganger en hel meter, eller du kan velge å lage hele den ene siden som høybed. Det gir en naturlig avgrensing og er et opplagt sted til en hyggelig krok å sitte i.

Høybedet er enda en mulighet til å føye lekre detaljer til terrassen. Du kan velge å la et av kledningsbordene være i en kontrastfarge, eller du kan lage en kant øverst i en annen tresort. Muligheter er det nok av.

Du kan fint bygge et høybed etter at du er ferdig med terrassen, men akkurat som med rekkverk er det uendelig mye enklere å lage hvis du planlegger det inn fra begynnelsen.


Skal det være en loungesofa?

Hagemøbler er normalt noe du kjøper og setter på terrassen. Det er også den beste løsningen når vi snakker om spisebord og stoler, men hvis du drømmer om et loungehjørne der du kan ligge og slappe av i solen, kan det være smart å bygge loungemøblene selv.

Det er to opplagte fordeler ved å lage dem selv. Den ene er at loungemøbler som kan tåle å stå ute i norsk klima er ganske dyre, den andre er at du selv kan bestemme hvordan de skal se ut og hvor store de skal være.

Du kan fint vente med å bygge loungemøblene til terrassen er ferdig, men vi anbefaler at du planlegger dem inn fra begynnelsen og bygger dem samtidig med resten.

I tillegg til loungemøbler kan du i forbindelse med terrassen vurdere å bygge et fast bord til grillen eller kanskje også et helt utekjøkken, med innlagt vann og skap med plass til kjøkkenutstyr.


Hvor skal putene være?

Når du bruker terrassen flittig, får du raskt en del ting som skal slepes frem og tilbake, alt etter om det er sol eller regn. Puter til stoler og loungesofa blir våte og klamme når duggen faller, og en parasoll skal ikke stå ute hvis det er voldsom vind.

Du kan kjøpe deg en putekasse i plast, men det er litt synd med en plastboks på terrassen når du har gjort deg flid med en å bygge en flott terrasse i tre.

Det opplagte er å planlegge inn oppbevaring med en gang. Hvis det er en høy terrasse, kan du lage en luke eller en dør i siden, slik at putene og parasollen kan legges inn under terrassen. Hvis det ikke er mulig, kan du hengsle setet på en loungesofa, slik at det kan slås opp og fungere som putekasse. Hvis du bygger et langt høybed, kan du også planlegge oppbevaring inn i en del av det.

Den enkleste løsningen er å kjøpe en billig putekasse, og skjule den i en kasse i samme tresort som terrassen.


2. Velg materialer til terrassen

Det er mange tresorter å velge blant når du skal finne bord til terrassen. Det første valget du skal gjøre, er om bordene overhodet skal være av tre, eller om de skal være av kompositt. Og skal du ha trematerialer på terrassegulvet, er det overordnet to muligheter; hardt eller mykt tre.

  • Harde tresorter som for eksempel teak, ipé og merbau er mye dyrere enn mykt tre. De er også litt vanskeligere å jobbe med, fordi treet er hardere og sprøere. Du skal forbore til alle skruer, og sagblad og bor blir raskere slitt. I tillegg til at de harde tresortene er flotte å se på, er den store fordelen ved dem at de krever mindre vedlikehold og holder lenger.

  • Mykt tre som lerk, gran og furu er det billigste. Det er også det enkleste å jobbe med. Hvis du sørger for å rense de myke terrassebordene og gi dem olje annenhvert år, vil de holde i mange år.

  • Komposittbord er et industriprodukt, som inneholder cirka 60% tre, 30% plast, 10% bindemiddel og litt fargestoffer. Bordene har åretegninger og ligner umiddelbart tre, men de er ganske dyre. Den helt store fordelen ved kompositt er at det ikke kan råtne. En kompositterrasse er dog ikke helt vedlikeholdsfri. Den skal med jevne mellomrom rengjøres for alger og sopp med en kost, vann og et renseprodukt til kompositt. Du kan ikke bare gi den en runde med høytrykksvaskeren. Du skal også være oppmerksom på at komposittbord med tiden kan falme og skifte farge.

Terrassebord - hardtre

Terrassebord av hardt tre gir terrassen et eksklusivt preg. Og mange av de forskjellige tretypene holder lenge. Her ser vi på noen av de mest vanlige harde tretypene til terrassen.

Spesielt med hardt tre
Hardt tre sliter mye på verktøyet du bruker. Skal du bygge en større terrasse, kan det sløve tennene på både håndsagen og sagbladene til el-verktøyet. Det er også en fordel å jobbe med to skrumaskiner: en maskin til å forbore med og en til å skru med. Det er mest effektivt.

TERRASSEBORD: TEAK
Teak er den mykeste av artene vi viser her, men treet er sterkt og naturlig impregnert, slik at holdbarhetener helt på topp. Treet sprekker lett, så det er nødvendig å forbore før du skrur.

TERRASSEBORD: EIK
Kjerneved holder lenge – 12-18 år, selv om det er ubehandlet. Splintved vil råtne allerede etter 4-6 år, så billige eikebord kan fort bli et dyrt kjøp. Treet er hardt, og inneholder garvesyre.

TERRASSEBORD: ROBINIA
Robinia er et europeisk alternativ til teak. Det er hardere og sterkere, og har samme lange holdbarhet. Det er enkelt å bearbeide med el-verktøy, men det er nødvendig å forbore før du skrur.

TERRASSEBORD: TERMOASK
Ask får en gyllen farge, slik at det ligner tropisk tre, når det varmebehandles. Dessuten blir treet hardere og opptar mindre fukt. Men det er ikke impregnert mot sopp og råte.

TERRASSEBORD: IPÉ
Ipé er den tyngste, hardeste og mest holdbare av de tretypene vi viser. Treet har store fargeforskjeller (mørkt tre med lyse striper). Det er vanskelig å bearbeide, og forboring er nødvendig.

TERRASSEBORD: MERBAU
Merbau brukes også på broer og brygger – det forteller vel alt om treets høye styrke og holdbarhet. Treet inneholder gummi, og opptar nesten ikke vann. Merbau er hardt å bearbeide.

Hardtre: Dimensjoner

Harde terrassebord fås ofte i tynnere dimensjoner enn myke. Mens de myke typene ofte har dimensjoner på 28 x 120 mm eller 28 x 145 mm, fås hardt tre for eksempel i:

  • 19 x 150 mm
  • 21 x 145 mm
  • 26 x 141 mm
  • 26 x 193 mm

Flere varianter av harde tresorter
Med jevne mellomrom dukker det opp nye tresorter på markedet. Noen selges bare i kort tid, andre blir en fast del av det sortimentet du kan velge blant.

Cumaru, bilinga, jatoba og bankirai er sorter som har vært tilgjengelig i større eller mindre grad. Alle har det til felles at treet er hardt, med lang holdbarhet.

Azobé har vært brukt i mange år – blant annet til jernbanesviller og i havneanlegg. Det kalles også for jerntre, og er en av de hardeste tresortene som finnes – azobé trives faktisk best i fuktige miljøer.


Terrassebord - mykt tre

Terrassebord av mykt treverk som furu og lerk er de mest populære når vi skal bygge en terrasse eller lage en utetrapp. Men det finnes mange andre myke typer tre som også kan brukes. Men hva er best?

Spesielt med mykt tre
Treterrasser skal rengjøres jevnlig, fordi det vil gro alger på overflaten. Mange velger å spyle bordene med en høytrykksspyler, men ingen myke tresorter har godt av å bli renset med høyt trykk. En hageslange – gjerne med trykk på strålen – er mer skånsom

TERRASSEBORD: SIBIRSK LERK
Lerk er mykt, og det vrir seg når det opptar eller avgir fukt. Derfor er det mindre egnet til vannrett montering utendørs. God sibirisk lerk har vokst langsomt, og kan holde 8-12 år.

TERRASSEBORD: EUROPEISK LERK
Europeisk lerk vokser raskere enn sibirsk. Derfor er det mykere og angripes raskere av sopp. Bør jevnlig behandles med en linoljebasert trebeskyttelse til lerk. Mindre egnet til vannrett montering.

TERRASSEBORD: SUPERWOOD (GRAN)
Gran er mykt, og enkelt å bearbeide, men slitasje på en terrasse vil synes raskt. Superwood er gjennomimpregnert, og er mest brukt som kledning. Men det finnes også som terrassebord.

TERRASSEBORD: DOUGLASGRAN
Douglas ligner europeisk lerk når det er skåret opp. Egenskapene ligner også, men douglasgran vrir seg ikke like mye. God kjerneved kan holde opptil ti år. Må jevnlig etterbehandles mot sopp.

TERRASSEBORD: TRYKKIMPREGNERT FURU
Trykkimpregnert furu er i særklasse det mest solgte materialet til treterrasser. Med god grunn, for holdbarheten er høy, selv om treet er mykt. Selv om treet ikke behandles, kan det holde 15-25 år.

TERRASSEBORD: THERMOWOOD (FURU)
Thermowood er varmebehandlet. Det gir treet en gylden farge, treet blir hardere, og det opptar mindre fukt – men det må likevel etterbehandles. Holdbarhetener ennå ikke kjent.

TERRASSEBORD: KEBONY (FURU)
Kebony er furu som er gjennomimpregnert uten bruk av tungmetaller og organiskeløsemidler. Produsenten garanterer en holdbarhet som er minst like bra som trykkimpregnert furu.

TERRASSEBORD: SEDER
Seder er en veldig lett tresort. Det er veldig mykt, men seigt og brukes ofte til terrasser. Treets mange naturlige giftstoffer gjør at det er godt beskyttet mot råte og sopp. Holdbarhet: 15-20 år.

Mykt tre: Dimensjoner

Terrassebord fås i mange dimensjoner.

Noen vanlige justerte størrelser er:

  • 21 x 95 mm
  • 22 x 142 mm
  • 26 x 130 mm
  • 26 x 140 mm
  • 28 x 95 mm
  • 28 x 115 mm
  • 28 x 120 mm
  • 28 x 145 mm

Varianter av komposittbord

MASSIVE BORD
Massive bord av kompositt skrus normalt fast uten bruk av spesielle beslag. Skruene bør kunne undersenkes. Overflaten kan være med eller uten riller. Sjekk at bordene faktisk tåler frost.

HUL KJERNE, RILLET OVERFLATE
Komposittbord med hul kjerne fås med brede eller smalle riller i overflaten. Noen bord har smale riller på én side og brede riller på den andre. Disse bordene skrus alltid fast med spesielle beslag.

HUL KJERNE, TREETTERLIGNING
Komposittbord finnes også med en overflate som ligner tre uten kvister. Tips: Hvis du borer hull på undersiden av bord med hul kjerne, kan fukt som trenger inn i hulrommet ventileres vekk.

Tilbehør til komposittbord

MONTERINGSBESLAG
Klips og monteringsbeslag bør alltid kjøpes samme sted som du kjøper komposittbordene, fordi utformingen kan variere fra produsenttil produsent.

ENDESTYKKER
Til alle komposittbord med hul kjerne brukes endestykker, som dels gir en penere avslutning, og dels tetter mot skitt.

TILFARERE OG STOLPER
Konstruksjonen under terrassen kan også lages av komposittmaterialer. Det finnes både tilfarere og stolper i mange forskjellige farger.

DEKKBORD
Dekkbord gir terrassen en flottere finish. Utformingen kan variere mye fra produsent til produsent, så de bør også kjøpes sammen med terrassebordene.

Dimensjoner

De fleste komposittbord er 25 mm tykke, men de fås i mange dimensjoner. De mest vanlige dimensjonene er:

  • 25 x 150 mm (hul kjerne)
  • 25 x 200 mm (hul kjerne)
  • 28 x 195 mm (massiv)

Komposittbord fås blant annet i disse lengdene :

  • 2,2 meter
  • 3,8 meter
  • 4 meter
  • 4,2 meter
  • 4,8 meter
  • 5,8 meter
  • 6 meter

3. Grunnleggende konstruksjon

Når du skal bygge terrasse, er det noen grunnleggende prinsipper som skal overholdes hvis du vil være sikker på et vellykket resultat. Blant annet skal du være nøye med oppmåling, den bærende konstruksjonen og hvordan du fester terrassebordene. Det er selvfølgelig også mange konstruksjonsprinsipper du skal kjenne når det dreier seg om fundament og innfesting, men det kan du lese mer om lenger ned i temapakken.


Oppmåling og vinkler

Skal terrassens hjørner være vinkelrette, skal du kjenne “3-4-5-regelen”. Den går i all sin enkelhet ut på at du med tre enkle lengdemål (3, 4 og 5 meter), raskt og enkelt kan lage en rettvinklet trekant – dermed er du sikker på at terrassen får knivskarpe, rettvinklede hjørner.

Ved å sikre at det korte målet er 3 meter langt, det midterste 4 meter og det lengste 5 meter langt, blir hjørnet mellom det korte 3 meter-målet og det mellomste 4 meter-målet akkurat 90 grader. Det trenger for øvrig ikke å være 3, 4 og 5 meter. Det er forholdet mellom de tre sidene som er avgjørende. Det kan for eksempel være enklere å finne vinkelen med mål i den halve lengden (1,5, 2 og 2,5 meter).


Avsett høyden på terrassen

For å være sikker på at terrassen er i vater eller eventuelt har et lite fall ut mot hagen, slik at vannet kan renne av, er du nødt til å avsette en høyde du kan måle ut fra. Det kalles et måleplan, og lages enklest ved hjelp av en sirkellaser. Bruker du en billig sirkellaser med en laserstråle som er vanskelig å se i solskinn, må du vente til solen går ned.

Begynn med å slå ned noen påler i bakken ved ytterkanten av terrassen og inne ved veggen. Plasser sirkellaseren i midten av byggeplassen. Sirkellaseren er selvnivellerende, og når den faller til ro etter et par sekunder, kan du se laserstrålen hele veien rundt.
Nå streker du opp og lager hakk i pålene, slik at du kan spenne ut en snor mellom dem. Det er ikke så avgjørende hvilken høyde du avsetter, bare det er den samme overalt.


Nivellering

Uansett hvordan du fundamenterer terrassen, skal terrassebordene ende opp med å ligge plant. Det forutsetter at alle tilfarerne eller bjelkene som terrassebordene monteres på ligger i samme nivå. Hvis de er ujevne i forhold til hverandre, kan du ikke skru bordene pent på dem.

Hvis du bygger på et plant underlag, skal oversiden på tilfarerne i utgangspunktet flukte. Men det kan være små ujevnheter i underlaget (og tilfarerne), og da kan kiler være til hjelp. Bruk to plastkiler til å justere hvert punkt under tilfarerne individuelt, slik at oversidene flukter med hverandre. Slår du kilene litt inn mot hverandre hever du tilfareren. Trekker du kilene fra hverandre, senker du tilfareren.


Avstand mellom tilfarere

Hvis tilfarerne ligger direkte på kiler eller stein med en kort avstand mellom hvert bærepunkt, kan du fint bruke 48 x 98 mm. På en høyere terrasse der det er lenger mellom bærepunktene, bør du vurdere å gå opp i størrelse, for eksempel til 48 x 148 mm. Enkelte konstruksjoner kan også kreve et ekstra lag understøtting på tvers.

Standard senteravstand mellom tilfarere er 60 cm. Ved visse typer terrassebord kan det være krav om tettere avstand. Det må du sjekke med leverandøren. Tommelfingerregelen er at jo tykkere terrassebord, desto lenger avstand kan det være mellom tilfarerne. Men legg heller en tilfarer for mye enn en for lite. Et terrassegulv som svikter under føttene er ubehagelig å gå på.


Terrassebord

Uansett hvilken type terrassebord du velger, skal du vite hvordan du vender dem riktig, hvor stor avstand det skal være mellom dem og hvordan du vrir dem på plass hvis de er litt skjeve (noe du sannsynligvis vil oppleve, fordi tre er et levende materiale).

Vend bordene riktig
Terrassebordene skal ligge med riktig side opp. Når du ser på enden av et bord skal årringene bue opp. Bordet skal “smile”. Da ligger det riktig.

Avstand mellom bordene
Terrassebord ligger ute hele året og blir skiftvis fuktige og uttørket. Derfor beveger bordene seg mye, slik at det må være avstand mellom dem. Det vanlige er 3-5 mm, men det avhenger av hvor fuktige bordene er når du legger dem. Bruk en avstandskloss, eller mål deg frem til plasseringen av hvert femte bord, og plasser bordene mellom på øyemål.

Rett opp skjeve bord
Ofte vil noen av bordene ha slått seg litt og være skjeve, slik at du må tvinge dem på plass. Til det kan du enten bruke et brekkjern (og en kloss til å beskytte bordet mot merker) og vri bordet på plass, eller så kan du skaffe deg et verktøy som er laget til formålet.

Skjøt over tilfarere
Allerede i planleggingen bør du huske å sjekke hvilke lengder du kan få de valgte terrassebordene i. Det er nemlig smart om lengden på bordene går opp slik at du kan legge to bord i forlengelsen av hverandre direkte oppå en tilfarer uten at du må kappe for eksempel 40 cm av hvert bord. Det skaper unødvendig svinn, og på en stor terrasse kan det raskt bli noen kroner.


Montering

Trykkimpregnerte bord og bord av hardtre skal alltid skrus fast med syrefaste skruer. De er litt dyrere, men alle andre skruer vil med tiden bli tæret i stykker av syren fra hardtreet eller imrpegneringsvæsken fra de trykkimpregnerte bordene. Sammenligner du priser på skruene mellom flere byggvarehus, kan det være penger å spare.

Pass på med skruene
Når du skrur fast bordene, skal du passe på at du ikke skrur skruene for langt ned. Gjør du det, vil regnvann nemlig kunne trenge inn i fordypningen. Sørg for kun å skru ned skruene slik at skruehodene flukter med overflaten på bordet. Til de ytterste skruene i enden av bordene skal du alltid forbore, slik at du er sikker på at treet ikke sprekker. Derfor er det en god idé å ha to bor-/skrumaskiner. En til å bore med og en til å skru.

Skjulte skruer
Du kan også velge et av de mange skjulte skrusystemene. Fordelen med dem er at du ikke får synlige skruer som går ned i bordene. Det er en flott løsning – men den er selvfølgelig dyrere enn vanlige A4-skruer.

Skjul med propper
Har du valgt flotte, dyre terrassebord kan du velge å gjøre ekstra flid når du skrur fast bordene: dekk skruehodene med trepropper, som du borer ut av samme type bord. Det krever et spesielt proppbor og en god porsjon tålmodighet. Men resultatet blir til gjengjeld virkelig bra.


Avslutning

I siste del av terrasseprosjektet gjelder det å få kappet terrassebordene nøyaktig og pent, samt å få skjult den underliggende konstruksjonen, hvis den er stygg og synlig.

Kapp alle bord samtidig
Det er i de fleste tilfeller enklest å la bordene være litt for lange mens du legger gulvet, slik at bordene stikker litt utenfor den endelige kanten. Da kan du nemlig kappe alle sammen samtidig – enten med en dykksag på føringsskinne eller med en sirkelsag langs et anlegg. På den måten fjerner du også eventuelle små unøyaktigheter og skjevheter.

Skjul konstruksjonen
Du får en flott terrasse hvis du lukker endene med et “skjørt” av terrassebord. Du setter altså et bord på høykant hele veien rundt langs kanten, slik at det ikke er mulig å se inn på endene av tilfarerne. Planlegger du riktig fra begynnelsen, får du akkurat plass til et eller to hele bord langs kantene.

4. Fundament og innfesting

Terrassen skal helst bli liggende i både regnvær, snøvær og hard vind. Derfor skal den fundamenteres solid. Bygger du den inn mot huset, er det opplagt å begynne med å sette den fast til grunnmuren til huset. Det gjør du enklest ved å feste en svill (en kraftig planke) solid til grunnmuren. På den kan du feste bjelkesko som tilfarerne kan monteres i, eller så kan du bare legge tilfarerne oppå veggsvillen.

Den øvrige fundamenteringen lages i punkter, slik at tilfarerne understøttes med passe mellomrom, eventuelt med en yttersvill som legges under tilfarerne på tvers. Hvordan fundamentene lages, avhenger av underlaget under terrassen.

  • Lages terrassen oppå en steinbelegning, kan du klosse opp tilfarerne direkte på belegningen.
  • På et jordunderlag kan du grave ned fundamentstein med justerbare stolpesko.
  • Du kan også grave hull og støpe solide fundament, som du støper fast bjelkesko i.
  • Fundamentering med jordskruer er også en mulighet. Det er enkelt, men nokså kostbart.

Bygg stabilt

Skal terrassen ligge oppå en belegning, trenger du ikke å grave ut under. Du kan fint bruke belegningen som fast bunn. Er den veldig ujevn, kan du fylle fordypningene med betong.

Du kan bygge den nye terrassen på nedgravde stolper. Da skal du kun grave til hullene – ikke over hele arealet – og du trenger ikke å vibrere grus. Bjelker eller tilfarere kan festes på siden av stolpen.

Du kan også bygge terrassen på nedstøpte stolpesko, som gjerne støpes i betong i et forskalingsrør. Mellom røret og stolpeskoen legges det klosser, slik at skoen havner i riktig høyde. Sjekk også at den er i vater.

Stolpesko fås både ferdiglagde og i en utgave som enkelt kan justeres i høyden.

Kloss opp terrassen med kiler av plast

Bygger du opp terrassen på heller, må du sannsynligvis lage oppklossinger. Det enkleste å bruke i så fall, er kiler og klosser av plast. De har riller i topp og bunn, så de ikke sklir fra hverandre.

Velger du å legge tilfarerne på klosser av tre, skal du huske å legge murpapp under de nederste klossene, så fukt nedenfra ikke kan trenge opp i treklossen. Når oppklossingene står riktig, skrur du dem fast, slik at de ikke sklir ut av stilling.

Terrasse konstruksjon: Slik brukes kiler 1

Slik brukes vanlige kiler. Når hele konstruksjonen er ferdig, kan du fjerne de synlige delene av kilene med en multikutter, en sag eller et stemjern.

Terrasse konstruksjon: Slik brukes kiler 2

Her får en kile og et mellomstykke tilfareren opp i riktig høyde. Denne kombinasjonen kan løfte tilfareren mellom 32 og 250 mm.

Terrasse konstruksjon: Slik brukes kiler 3

Du kan også få forskjellige plastsokler. De er dyrere enn kiler, men enkle å bruke, fordi du raskt kan justere dem i høyden.

Flere fundament

Utover de forskjellige fundamentene du kan lese om over, har du selvfølgelig også mange andre muligheter til å fundamentere en terrasse. Du kan for eksempel støpe stolper, bruke fundamentstein eller jordskruer. Klikker du på de forskjellige 3D-modellene under, kan du zoome inn, vri og vende, og se de forskjellige prinsippene for fundamentering.

3D-modell

Støpte stolper

Grav ned stolpene til frostfri dybde og støp dem fast i en betongkloss.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Fundamentstein

Fundamentsteiner graves også ned, og byr på en enkel og solid fundamentering av terrassen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Jordskruer

Jordskruene skrus ned i bakken og brukes til for eksempel å holde en tverrgående yttersvill.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Svill på veggen

Bygger du terrassen inn mot huset, er det ofte smart å fundamentere terrassen i den ene siden med en veggsvill.

Åpne 3D-modellen

5. Lær av håndverkere

Tekst og bilder er selvfølgelig uunnværlige når du skal sette deg inn i teorien rundt et nytt byggeprosjekt. Men en håndfull gode videoer som viser håndverkere i aksjon gir en bedre forståelse av gangen i arbeidet. Derfor har vi selvsagt også samlet en rekke relevante videoer du kan ha glede av å nærstudere før du setter i gang med å bygge din egen terrasse.


Kloss opp terrassetilfarere

Med justerbare kiler blir det helt nøyaktig

Video

Første terrassebord

Klosser sørger for avstand til veggen

Video

Montering av terrassebord

Legg dem i små "grupper". Da er det lett å fordele luften

Video

Skjøting av terrassebord

Lag skjøtene oppå en tilfarer. Da blir de sterke

Video

Endesnitt på terrassebord

Med dykksag og skinne blir kanten helt rett

Video

Proppede skruer på terrassen

Med et proppborsett får du et perfekt resultat

Video

Montering av jordskrue

Bruk vateret ofte - da blir skruen helt loddrett

Video

Svill mellom jordskruer

Med kiler får du få svillen til å ligge helt vannrett

Video

Stolpesko støpt i rør

Da får du enkelt stolpeskoene i vater og til å flukte med hverandre

Video

Oljing av terrasse

Krever kun en pensel og en bomullsklut

Video

Rens terrassen

Med trerens og hardt arbeid kommer du helt til bunns

Video

6. Økonomi

50 kvadratmeter på tre budsjetter

Når du bygger terrasse, betyr valget av materialer til gulvet mest for totalprisen på prosjektet. Prisforskjellen fra rimelige trykkimpregnerte bord til eksotisk hardtre er betydelig. I regnestykket vårt utgjør terrassebordene i luksusløsningen hele 80 prosent av de totale kostnadene.

Uansett hvor lekker du vil lage en terrasse, skal du bygge noenlunde samme konstruksjon. Til gjengjeld finnes flere muligheter til hvordan du sikrer fundamentet. Graver du ned stolpene, punktstøper du selv eller velger du å spare tid med jordskruer? Men den største forskjellen i prisen ser vi i valget av terrassebord. I billigløsningen vår utgjør bordene til terrassegulvet kun cirka 40 prosent av den totale prisen, mens det i luksusløsningen er hele 80 prosent – selv om vi også har valgt det dyreste fundamentet med jordskruer. Det er klart at det finnes flere tresorter, og selv blant dyrt hardtre er det tilbud og prisforskjeller. Men har du for eksempel falt pladask for ipés varme glød, må du grave dypt i lommene.

Trykkimpregnert tre med nedgravde stolper

Skjelettet
48 x 148 mm trykkimpregnert:
■ Svill: 2 stk. à 800 cm = 640 kr.
■ Bjelker: 6 stk. à 600 cm = 1440 kr.
■ Tilfarere: 16 stk. à 530 cm = 3390 kr.

Fundament
98 x 98 mm trykkimpregnert:
■ Stolper: 6 stk. à 240 cm = 1290 kr.

Bjelkesko:
■ Beslag: 16 stk. til montering av tilfarere = 500 kr.

Diverse = 3000 kr.
■ Beslagskruer
■ Betongheller
■ Murpapp
■ Treolje

Gulvet
28 x 120 mm terrassebord av trykkimpregnert furu:
■ Gulvbord til 50 kvm = 7700 kr.

I tillegg
■ 12 franske treskr., 8 x 80 mm = 50 kr.
■ 6 bolter, 12 x 120 mm = 100 kr.
■ 12 bulldogskiver, 12 mm = 150 kr.
■ 2000 terrasseskruer, 4,2 x 55 mm = 850 kr.

I alt: 19.110 kr.

Pris: 382 kr/m²

Termofuru på ferdigstøpte fundament

Skjelettet
48 x 148 mm trykkimpregnert:
■ Svill: 2 stk. à 800 cm = 640 kr.
■ Bjelker: 6 stk. à 600 cm = 1440 kr.
■ Tilfarere: 16 stk. à 530 cm = 3390 kr.

Fundament
■ 80 cm høye fundamentstein: 8 stk. = 1500 kr.

98 x 98 mm trykkimpregnert:
■ Stolper: 8 stk. a 120 cm = 860 kr.

Bjelkesko:
■ Beslag: 16 stk. til montering av tilfarere = 500 kr.

Diverse = 3000 kr.
■ Beslagskruer
■ Betongheller
■ Murpapp
■ Treolje

Gulvet
26 x 140 mm terrassebord av varmebehandlet furu:
■ Gulvbord til 50 kvm = 25.000 kr.

I tillegg
■ 12 franske treskr., 8 x 80 mm = 50 kr.
■ 6 bolter, 12 x 120 mm = 100 kr.
■ 12 bulldogskiver, 12 mm = 150 kr.
■ 2000 terrasseskruer, 4,2 x 55 mm = 850 kr.

I alt: 37.480 kr.

Pris: 750 kr/m²

Hardtre på jordskruer

Skjelettet
48 x 148 mm trykkimpregnert:
■ Svill: 2 stk. à 800 cm 640 kr.
■ Bjelker: 6 stk. à 600 cm 1440 kr.
■ Tilfarere: 16 stk. à 530 cm 3390 kr.

Fundament
■ Jordskruer: 8 stk. 5000 kr.

98 x 98 mm trykkimpregnert:
■ Stolper: 8 stk. à 120 cm 860 kr.

Bjelkesko:
■ Beslag: 16 stk. til montering av tilfarere 500 kr.

Diverse 3000 kr.
■ Beslagskruer
■ Betongheller
■ Murpapp
■ Treolje

Gulvet
21 x 145 mm terrassebord av ipé
■ Gulvbord til 50 kvm 75.000 kr.

I tillegg
■ 12 franske treskr., 8 x 80 mm 50 kr.
■ 6 bolter, 12 x 120 mm 100 kr.
■ 12 bulldogskiver, 12 mm 150 kr.
■ 1750 stk. Camo C4-terrasseskruer, 4 x 60 mm 1800 kr.
■ Camo terrassemonteringsverktøy 1000 kr.

I alt: 92.930 kr.

Pris: 1859 kr/m²

7. Verktøy

Når du skal bygge terrasse, får du bruk for en lang rekke forskjellige verktøy. Et par av de smarteste er sirkellaseren, som gjør det enkelt å få konstruksjonen i vater, samt dykksagen/sirkelsagen, som er uunnværlig til de lange og rette snittene. Her kan du se hvordan de mest opplagte terrasseverktøyene fungerer.


Skrumaskin

Når du skal skru, bore, slipe og polere

Slik bruker du skrumaskinen. I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Video

Kapp-/gjærsag

Den moderne gjæringskassen

Slik bruker du kapp-/gjærsagen. I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

Dykksag

Presisjonssag på skinne

Slik bruker du dykksagen. I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Video

Sirkellaser

Høydemål på lang avstand

Slik bruker du sirkellaseren. I denne videoen lærer du å stille inn og betjene sirkellaseren. Den kan både kaste en ubrutt lasermarkering 360 grader rundt og sette en knivskarp laserprikk i én retning. Når du har kontroll på betjeningen, blir det enkelt å avsette nøyaktige høydemål over lengre avstander, for eksempel når du skal nivellere gulv eller bygge terrasse.

Video

Multikutter

Hendig problemknuser

Slik bruker du multikutteren. I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

Video

8. Byggeveiledninger

I byggeveiledningene kan du se hvordan byggingen utføres trinn for trinn. Du får også utførlige arbeidstegninger, 3D-modeller du kan vri og vende, mange relevante videoer, tonnevis av tips og triks samt en materialliste, slik at du ser hvilke materialer du skal kjøpe. Byggeveiledningene er din garanti for et godt resultat!

Byggeveiledninger terrasse

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Terrasse