Energivindu

Bli klokere på termoruter og hvordan du skifter dem.

Termoruter er foreldede

En gammeldags termorute består av to lag glass med luft i mellom. Konstruksjonen er laget slik for å unngå dugg mellom rutene, men termoruten isolerer ikke bedre enn to enkeltlag med glass. Derfor kan det ofte lønne seg å skifte ut termoruten med en lavenergirute, hvis glasset uansett skal skiftes. Lavenergiglass består av to eller tre lag glass. Mellom glassene er det en gass som isolerer. Sollyset får lov til å slippe gjennom glasset og varme opp huset, men takket være en tynn metallbelegning kan ikke varmen slippe ut igjen. Den blir kastet tilbake i rommet. Altså er det en dobbel effekt. Den gamle termoruten slipper kulde inn og varme ut, mens energiglasset holder på varmen. Samtidig unngår du det kuldenedfallet eller den “trekken” en tradisjonell termorute gir.

Utskifting av termoruter

Hvis du skal skifte ut en termorute, er det viktig at du er nøyaktig når du måler opp ruten, og at du forteller glassmesteren nøyaktig hvor du har målt opp. Alternativt kan glassmesteren kanskje komme for å måle opp termoruten for deg. Det er viktig at den nye glasslisten – eller den du gjenbruker – er laget slik at vannet kan renne av og vekk fra ruten.

Pris på termorute

En termorute er ikke spesielt dyr med tanke på hva du kan spare ved å skifte ut en punktert rute og igjen få fritt utsyn. Men hvis du først skal skifte ut en termorute, så kan du like gjerne bruke noen hundrelapper ekstra, og få et moderne energiglass – det lønner seg. De holder bedre på varmen i huset enn termoruter, og mange er konstruert med forskjellige glasstykkelser – dermed er de også effektive til å holde støy ute.

Punkterte termoruter

Termoruter dugger hvis det slippes inn ny luft i rommet mellom glassene – man sier at ruten punkterer. I motsetning til luften termoruten “lages” med, vil den nye luften inneholde vann som fortettes på en kjølig overflate – det dannes altså dugg. Dugg som du ikke får tørket av. Årsaken er ofte utettheter mellom glasslisten og glasset i termoruten. En termorute er satt sammen av så mange materialer, at termorutens forventede levetid normalt er 15-20 år. Når forseglingen ikke lenger klarer de hyppige bevegelsene mellom glass og aluminiumsramme, punkterer termoruten og må skiftes ut.

Avslør en punktert termorute

En punktert termorute kan være vanskelig å avsløre. Start med å vaske og pusse termoruten innvendig og utvendig, slik at verken skitt eller noe annet forstyrrer. Se så på termoruten innenfra med dagslys som bakgrunn. En punktert termorute avsløres ofte av en grålig film av dugg mellom rutene, typisk i termorutens øverste tredjedel. Sommervarmen kan få duggen til å forsvinne for en stund fra termoruten, men den kan komme tilbake igjen ved å forsiktig kjøle ned termoruten med spray av den samme typen sportsfolk bruker til skader.

Sjekk tetningslistene

Hvis du har satt inn et nytt energiglass i stedet for en termorute, men fortsatt synes at det trekker fra vinduet – så er det sannsynligvis tetningslistene som ikke er tette. Heldigvis er de enkle å skifte ut. Vi har på denne siden samlet alt om tetningslister til vinduer.